3.2 C
Belgrade

Vesić: Novi zakon o buci pokazao efikasnost u praksi

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas centralu Komunalne milicije i održao sastanak sa resornim gradskim sekretarima o primeni novog zakona o buci.

Sastanku su prisustvovali sekretar za poslove komunalne milicije Ivan Divac, sekretarka za inspekcijske poslove Sonja Božović, sekretarka za zaštitu životne sredine Ivana Vilotijević i sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš.

Vesić je istakao da je 8. februara počeo da se primenjuje novi zakon o buci, koji je za ovo kratko vreme pokazao svoju efikasnost.

– Od primene novog zakona, komunalna milicija je u ugostiteljskim objektima na teritoriji prestonice izvršila 46 merenja buke, od kojih je evidentirano devet nepravilnosti. Protiv odgovornih lica biće podnete prekršajne prijave – kazao je Vesić.

On je podsetio da su kazne 200.000 dinara za pravna lica i 50.000 dinara za odgovorno lice u pravnom licu, dok je kazna za preduzetnike 100.000 dinara.

– Primenom novog zakona o buci komunalna milicija ima proširene mere ovlašćenja. Ima mogućnost merenja buke i kažnjavanja na licu mesta, dok se objektima koji ponove prekršaj u narednih godinu dana može oduzeti uređaj sa kog se emituje buka – pojasnio je Vesić za Beoinfo.

Istakao je i to da je novi zakon o buci pokazao, pre svega, svoju efikasnost u zatvorenim objektima, kao i da su problematične lokacije stavljene pod kontrolu, dok je sada fokus na primeni zakona po otvaranju bašti ugostiteljskih objekata.

– Primenom novih ovlašćenja, ali i prilagođavanjem ugostitelja novim propisima zajedno treba da dođemo do željenog cilja. Priprema se nova odluka resornog sekretarijata o merama koje treba da ispune ugostitelji prilikom primene novog zakona o buci, poput adekvatne zvučne izolacije. Na taj način ćemo omogućiti rad ugostiteljima, ali i mir građanima, od kojih imamo samo pozitivne reakcije – naglasio je zamenik gradonačelnika.

Podsetio je da je radno vreme ugostiteljskih objekata u stambenim zgradama od šest sati ujutru do ponoći radnim danima, a vikendom do jedan sat iza ponoći, te da se ove mere u velikoj većini poštuju.

Vesić je istakao da su za prethodnih godinu i po dana komunalni inspektori i komunalna milicija zajedno obavili 111.836 inspekcijskih nadzora u primeni epidemijskih mera, čime se Beograd svrstava u najefikasniju lokalnu samoupravu u Srbiji.  

beogradski.rs
 

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °