3.2 C
Belgrade

Vesić objavio kako će da izgledaju stanice metroa

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, objavio je danas idejna rešenja za prvih šesnaest stanica beogradskog metroa koje je izradio arhitektonski Studio OBE iz Beograda. 

– Cilj konkursa bio je da se izabere najkvalitetnije idejno rešenje sa autentičnim stilom i konceptom dizajna ne samo za metro stanice već i za brendiranje celokupne prve linije metroa – rekao je Vesić, gostujući u jutarnjem programu TV Pink.

On je rekao da će metro linija 1 na potezu Makiš–Mirijevo biti duga oko 21,1 kilometar, sa ukupno dvadeset i jednom stanicom.

– Deo trase od stanice „Makiš” do stanice „Bele vode” planira se u otvorenom iskopu u dužini od oko 2,15 kilometara, potom će se na deonici dužine 11,2 kilometra od stanice „Bele vode” do stanice „Pančevački most” graditi metro u dubokom tunelu da bi se poslednja deonica dužine 5,7 kilometara od stanice „Pančevački most” do Mirijeva radila u otvorenom iskopu – precizirao je Vesić.

Vesić je objasnio da će linija 2 beogradskog metroa biti na potezu Zemun–Mirijevo ukupne dužine 21,1 kilometar, sa 23 stanice.

– Francuska kompanija „Ežis” radi na projektovanju druge linije beogradskog metroa kao i na idejnom rešenju treće linije na potezu Banjica–Bežanija, dužine oko 24 kilometra sa 23 stanice – rekao je Vesić i dodao da će se linije 1 i 2 ukrštati na stanici „Savski trg”, linije 2 i 3 na stanicama „Park Manjež” i „Beogradska arena”, a linije 1 i 3 na stanici „Trg republike”.

On je ponovio da će prva linija beogradskog metroa biti završena do 2028. godine, a druga linija do 2030. godine.

– Izgradnja beogradskog metroa je najznačajniji infrastrukturni projekat Beograda u 21. veku i ostvarenje sna koji traje 51 godinu. To je projekat koji će omogućiti mnogo veći komfor u saobraćaju i naš grad uvesti u red modernih svetskih prestonica – poručio je Vesić.

beogradski.rs / Grad Beograd

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °