12.6 C
Belgrade

Vesić: Obnovljen obelisk na Brankovom mostu

Povodom obeležavanja 60 godina od održavanja Prve Beogradske konferencije nesvrstanih zemalja, Grad Beograd obnovio je obelisk koji se nalazi pored Brankovog mosta, podignut 1961. godine u čast Prve konferencije, napisao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na svom Fejsbuk nalogu.

– Obelisk je visok 25 metara i nalazi se na betonskom postamentu. Na njemu je postavljen natpis u bronzi, sa informacijom o datumu podizanja i datumu obnove povodom Devete konferencije, održane u avgustu 1989. godine. Obelisk predstavlja arhitektonsko-urbanističku vrednost, urbani reper i značajnu istorijsku vrednost kao materijalno svedočanstvo Pokreta nesvrstanih. Nalazi se u okviru prostorne kulturno-istorijske celine „Kosančićev venac”, koja je utvrđena za kulturno dobro 1971. godine – napisao je Vesić.

Kako je naveo, obnova je izvršena prema projektu i pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. 

– U zoni postamenta demontirana je devastirana kamena obloga zajedno sa komemorativnom bronzanom pločom. Betonsko jezgro postamenta sanirano je reparaturnim malterom. Izrezane su nove ploče kamene obloge postamenta, dimenzija i završne obrade identičnih u svemu prema autentičnim, i istima je ponovo obložen postament spomenika. Nova kamena obloga premazana je antigrafitnom zaštitom kako vandali i huligani više ne bi uništavali spomenik. Komemorativna bronzana ploča je očišćena i konzervirana, a potom ponovo montirana sa čeone strane postamenta – rekao je zamenik gradonačelnika.

Kako je istakao, radovi na sanaciji obeliska izvedeni su iz sredstava Grada Beograda, u okviru Programa hitnih intervencija na spomenicima i spomen-obeležjima na teritoriji grada Beograda. 

– U isto vreme, JKP „Zelenilo – Beograd” je izvelo radove na obnovi oštećenih staza i mobilijara parka, kao i radove na hortikulturnom uređenju neposredne okoline spomenika – rekao je Vesić.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
light rain
12.6 ° C
12.8 °
12.4 °
95 %
2.1kmh
75 %
Пет
14 °
Суб
14 °
Нед
13 °
Пон
15 °
Уто
13 °

Servisne vesti

Planirani radovi „Zelenila”

U sklopu planiranih radova, ekipe Javnog komunalnog preduzeća „Zelenilo – Beograd” će 24. oktobra obaviti čišćenje otpadaka, košenje, orezivanje i održavanje zelenila u razdelnoj...