2.5 C
Belgrade

Vesić: Odužujemo se Branku Pešiću organizacijom bokserskog turnira pod njegovim imenom

Drugi najstariji međunarodni turnir za boksere u Evropi, 59. „Beogradski pobednik memorijal Branko Pešić”, počinje večeras u Hali sportova „Ranko Žeravica”, najavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić na konferenciji za medije povodom ovog turnira. 

On je istakao da ove godine ima dosta dobrih i važnih sportskih manifestacija.

– Prošle godine smo imali svetsko prvenstvo u boksu, ove godine se završilo svetsko dvoransko prvenstvo u atletici a imamo i svetsko prvenstvo u rvanju. Ovo je dokaz da je Beograd prava sportska prestonica. U vreme kada u svetu i Evropi ne možete da okupite baš sve sportiste na jednom mestu, mi smo zemlja u koju žele baš svi da dođu. Srećni smo zbog toga i nadam se da će tako i da ostane. Svi sportisti mogu slobodno da dođu da se takmiče i svi su dobrodošli, što nije slučaj svuda – objasnio je Vesić.

On je izrazio zadovoljstvo što bokserski savez nastavlja svoje aktivnosti.

– Bez obzira na to da li se radi o sportskom savezu, mesnoj zajednici, državi ili klubu, uspešnost uvek zavisi od čoveka koji to vodi. Kao što naša država sada napreduje, tako i u bokserskom savezu imamo Nenada Borovčanina, koji je uspeo da podigne sport koji je bio pred izumiranjem. Kada želite, imate volje i znate kako, možete da uradite posao. Isto se desilo i u atletici sa Veselinom Jevrosimovićem. Sada u ovom sportu imamo i šampione i vrlo talentovanu decu mada je i atletika skoro pa potpuno nestala. Zato ne treba nikoga da čudi kako je Srbija dobila svetsko prvenstvo u boksu i atletici iako još uvek nismo neka velesila u ovim sportovima – rekao je Vesić.

On je ovom prilikom istakao da svi pamtimo „Beogradskog pobednika” kao najznačajniju i najeksponiraniju manifestaciju kada je u pitanju boks.

– Hvala Borovčaninu, koji ulaže veliku energiju u ovaj sport, zato što je pokazao organizacione sposobnosti da jedan sport koji je skoro nestao ponovo vrati tamo gde pripada. Jedna od naših najvažnijih tradicionalnih manifestacija jeste „Beogradski pobednik”. Srećan sam što ponovo imamo „Beogradskog pobednika” i što „pobednik” nosi ime po Branku Pešiću, legendarnom gradonačelniku Beogradu i bokseru. On je voleo boks i mnogo ulagao u ovaj sport, te se mi na neki način odužujemo i Branku Pešiću – precizirao je Vesić. 

On je podsetio da će Branko Pešić dobiti spomenik u Zemunu ovog proleća. 

– Kada bismo mogli da ga pitamo šta bi mu bilo draže, siguran sam da bi rekao da se bokserska takmičenja zovu po njemu jer je boks bio njegov život. Imate puno priča njegovih saradnika o tome koliko je voleo boks i koliko je ulagao u njega – rekao je Vesić i dodao da su trenažni centri najvažnija stvar koja će se dogoditi u boksu.

On je zahvalio svima koji učestvuju u organizaciji ovog sportskog događaja. 

– Ova manifestacija pripada sportistima i nadam se da ćemo nastaviti da razvijamo boks, jer ćemo tako biti zdravija nacija. Na svakom takmičenju se neko dete zainteresuje da se bavi sportom i zato su ova takmičenja važna. Iz tog razloga insistiram da se naši savezi prijavljuju za takmičenja, jer se tako može pomoći u dogradnji infrastrukture, a ujedno je to dobra prilika za promociju zemlje i grada. Nedavno smo imali više od 140 zemalja sveta sa odloženim ili direktnim prenosom atletike i to je reklama koja ne može da se plati. Ovo je duh Beograda koji želimo da očuvamo a „pobednik” je upravo to, manifestacija sa kojom se mlađi upoznaju i nešto što je deo svih nas – objasnio je Vesić.

Predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin je rekao da se „Beogradski pobednik” vraća u hram boksa, Halu sportova „Ranko Žeravica”. On je podsetio da je prvi pokrovitelj „Beogradskog pobednika” bio gradonačelnik Branko Pešić i izrazio zadovoljstvo što je Grad Beograd ponovo pokrovitelj ovog događaja.

– Drago mi je da se tradicija i prave vrednosti starog duha Beograda nastavljaju i da se to nasleđe neguje. Na turnir se prijavila 21 država i turnir je ušao u red A klase Svetske bokserske organizacije. Ovo će biti veliki spektakl, počev od današnjeg otvaranja turnira, gde ćemo imati kulturni i zabavni program. Ulaz je besplatan i to zahvaljujući pokroviteljstvu Grada Beograda i Republike Srbije – istakao je Borovčanin i zahvalio Goranu Vesiću na podršci ovog, ali i ostalih bokserskih turnira.

Velika takmičenja ostvaljaju nasleđe u infrastrukturi, rekao je on i dodao da su posle Svetskog prvenstva ostala finansijska sredstva koja su uplaćena za izgradnju Nacionalnog trening centra.

– Brzom aktivnošću i pomoći Gorana Vesića, dobili smo opciju da izaberemo jednu od tri lokacije tako da ćemo u narednih petnaestak dana odabrati lokaciju i vrlo brzo početi sa izgradnjom. Tako će bokseri dobiti svoj dom, odnosno Nacionalni trening centar koji će biti dom svih boksera Srbije i drugih zemalja koje sarađuju sa nama – naglasio je Borovčanin.

Prema njegovim rečima, na proteklom Evropskom prvenstvu za mlađe seniore u Poreču, naši bokseri su ostvarili istorijski rezultat – tri bronzane medalje osvojene su posle nekoliko desetina godina. 

– Nadam se da će tako naši bokseri i nastaviti – rekao je Borovčanin i pozvao ljubitelje boksa i sporta, ali i muzike i spektakla da večeras u 19 sati dođu u Halu sportova „Ranko Žeravica” na Novom Beoradu na otvaranje turnira.

Kapiten bokserske selekcije Srbije Vladan Babić je zahvalio svima koji podržavaju i pomažu ovaj sport, kao i organizatorima ovog turnira. 

– To nam puno znači, tera nas da dajemo sve od sebe i da postižemo još bolje rezultate. Pozvao bih publiku da dođe u što većem broju i da nas podrži, jer će nam u jakoj konkurenciji značiti podrška sa tribine – rekao je Babić.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i Danica Crnogorčević i Nuci.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °