26.1 C
Belgrade

Vesić: Osnovna škola i deo obrenovačkog naselja Vukićevica priključeni na gradski vodovod

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas istureno odeljenje OŠ „Grabovac” u obrenovačkom naselju Vukićevica. Obilasku je prisustvovao i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković. 

Vesić je tom prilikom podsetio da danas slavimo Svetog Savu, ali i naglasio da je za stanovnike ovog kraja današnji dan značajan i zbog činjenice da je deo naselja Vukićevica, uključujući i osnovnu školu, priključen na gradski vodovod. 

– Činjenica da neko u 21. veku dobije vodu nije za slavlje, jer je to nešto što je trebalo odavno da bude završeno, ali je situacija bila takva. Decenijama unazad nije bilo vode iz gradskog vodovoda, kao ni mnogo drugih stvari, ali sada konačno imamo dovoljno novca da rešavamo sve probleme. Srećan sam što deca koja pohađaju ovu školu imaju od danas iste uslove kao njihovi vršnjaci iz drugih beogradskih škola. Čeka nas izgradnja kanalizacije, koju počinjemo da radimo na teritoriji Obrenovca, pa će i naselje Vukićevica doći na red po tom pitanju. Pored škole se nalazi i seoski dom, koji smo počeli da rekonstruišemo, za šta je Grad Beograd obezbedio novac zajedno sa Opštinom. Trudimo se da svako mesto na teritoriji grada postane dobro mesto za život – rekao je Vesić. 

On je ukazao na veliki značaj Svetog Save za naš narod i rekao da je Sveti Sava važan dan za svakoga od nas. 

– Bio je prosvetitelj, gradio je škole i manastire, koji su bili prva urbana naselja. Bio je diplomata koji je uspeo da podigne Srbiju između interesa velikih sila, pa je naša zemlja, umesto ratom, dobijala ono što joj je potrebno njegovom diplomatskom veštinom. Bio je državnik, ali i više od svega onoga što mislimo da je bio – dodao je Vesić. 

Prema njegovim rečima, priključenje škole i dela naselja Vukićevica na gradski vodovod, te izgradnja puteva i jake države su od velike važnosti za ljude i mogu da se uporede sa važnim stvarima koje je Sveti Sava radio u svoje vreme.

– Najvažnija stvar kojoj nas je Sveti Sava naučio jeste znanje. Zbog toga sam danas i poručio deci da uče, jer znanje niko ne može da im uzme. Država i društvo se grade znanjem. Znao je da je narod koji ima znanje nepobediv. Takav narod zna da se izbori za svoje interese, ume vojno da pobedi i kulturno da se uzdigne. Ukoliko budemo razmišljali kao on, svake godine ćemo uraditi nešto novo i dobro za Srbiju. Moramo da napredujemo, da deca imaju bolje uslove, da se bolje živi i zarađuje. Tako se podiže zemlja, ne velikim rečima, već velikim delima, a ponekad i malim, jer mnogo malih dela čini veliko delo. Zbog toga sam srećan što smo danas priključili ovaj deo naselja i školu na gradski vodovod iako mi je sramotno što u 21. veku slavimo takvu stvar. Kada neko do sada nije imao vodu, onda to jeste razlog za slavlje. Ovo je dokaz da zajedničkim radom Vukićevicu, Obrenovac i Beograd možemo da učinimo boljim mestima za život, kako bi deca ostala ovde umesto da bolji život traže u inostranstvu. To je moguće samo ako Srbija postane bolje mesto za život. Postoji izreka da svako umire dva puta, prvi put fizički i drugi put kada nestane sećanje na njega. U tom slučaju Sveti Sava je besmrtan, jer dokle god bude nas, živeće i sećanje na njega. Trebalo bi da živimo kako nas je naučio, da volimo svoju zemlju i porodicu i da se trudimo da nam bude bolje. Danas je u naselju Vukićevica bolje nego što je bilo juče i to je suština svake politike. Siguran sam da će sutra ili za godinu dana, kada se ponovo negde okupimo, biti bolje nego danas – poručio je Vesić. 

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković je rekao da je srećan zato što je zamenik gradonačelnika, kako je istakao, od svih raskošnih obrenovačkih i beogradskih škola odlučio da na Svetog Savu dođe u školu u naselju Vukićevica. 

– Obrenovačke škole, koje do skoro nisu imale fiskulturne sale, sada ih imaju zahvaljujući Goranu Vesiću. „Kičma” vodovodne mreže koju smo danas pustili u funkciju biće preduslov za napajanje ostatka naselja, ali i sela Ljubinić, Orašac i Dren. Vodovodna mreža koja povezuje Obrenovac, Stubline i Ub obezbediće vodosnabdevanje u naseljima Trstenica, Brović i Veliko polje. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda izabrala je izvođača za izgradnju vodovoda Veliko polje, kao i za izgradnju vodovodne mreže u naseljima Trstenica i Brović. Radovi će početi u roku od nekoliko nedelja kada se okonča rok za žalbe i potpiše ugovor – rekao je Čučković. 

Predsednik mesne zajednice Vukićevica Aleksandar Arsenović je zahvalio Gradu Beogradu, zameniku gradonačelnika i predsedniku opštine i podsetio ih na druge radove u ovom naselju, poput asfaltiranja puteva i dobro organizovanog javnog prevoza. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
25.5 ° C
26.3 °
23.6 °
54 %
3.1kmh
0 %
Уто
28 °
Сре
27 °
Чет
28 °
Пет
28 °
Суб
28 °