4.4 C
Belgrade

Vesić: Počela izgradnja kanalizacione mreže na levoj obali Dunava

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić prisustvovao je danas, u društvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislava Momirovića, početku radova na izgradnji kanalizacione mreže na levoj obali Dunava, u naselju Krnjača. 

Vesić je istakao da je danas veliki dan zato što na levoj obali Dunava počinje izgradnja kanalizacije koja će „pokriti” Krnjaču, Ovču, Borču i Kotež, kao i sva druga naselja. 

– Radovi će biti završeni u roku od tri godine i tako će kanalizacija, koja se građanima leve obale Dunava obećava decenijama, konačno „stići” u ovaj deo grada. Deo leve obale Dunava ima kanalizaciju, ali i pored toga sve fekalne materije završavaju u Dunavu i zagađuju našu najveću reku. Sada radimo na kompletnom rešavanju problema, sa fabrikom za preradu otpadnih voda i crpnim stanicama, čime ćemo obuhvatiti novu, ali i postojeću kanalizacionu mrežu, tako da neprerađene otpadne vode više neće završavati u Dunavu. To je veoma važno za ekologiju, ali i zdravlje ljudi. Stanovnici ovog dela grada najbolje znaju kako izgledaju otvoreni kanali i otvorena fekalna kanalizacija – rekao je Vesić. 

Prema njegovim rečima, vrednost projekta je 55 miliona evra, od čega 20 miliona obezbeđuje Grad, a preostali iznos od 35 miliona je kredit Evropske investicione banke. 

– Raspisan je tender za izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u Krnjači. Izvođač radova biće poznat 14. marta, kada se očekuje i početak izgradnje. Istovremeno, od novca koji je obezbedio Grad završavamo crpnu stanicu Krnjača 2, koja će prepumpavati fekalnu kanalizaciju do fabrike za preradu otpadnih voda. Grad je sopstvenim sredstvima izgradio osam kilometara kanalizacije u naselju Braća Marić, a danas su počeli radovi na izgradnji još šest kilometara kanalizacione mreže u Krnjači, sa 320 priključaka. Najkasnije do 1. marta biće raspisan tender za radove koji će biti finansirani novcem od kredita EIB-a, to jest radovi na izgradnji 80 kilometara kanalizacione mreže na levoj obali Dunava. Čitav posao biće završen najkasnije za tri godine i tada ovde više neće biti kuće koja nije priključena na kanalizaciju. Dobili smo grant od EIB-a, koji će obezbediti novac za revizione šahtove, bez kojih nijedna kuća ne može biti priključena na kanalizaciju, a koji koštaju između 600 i 800 evra. Svaka kuća dobiće besplatno revizioni šaht. Ostaje samo da se plati priključak u vrednosti od 60.000 dinara, koji će se plaćati 1.000 dinara mesečno u 60 rata, što mislim da je prihvatljivo – dodao je Vesić. 

On je najavio da uskoro počinje izgradnja vrtića u neposrednoj blizini Doma zdravlja u Borči.

– Krajem ove ili početkom sledeće godine počeće izgradnja otvorenih i zatvorenih bazena, dok će u drugom delu tog projekta biti izgrađena i sportska hala, kako bi deca sa leve obale Dunava imala mesto gde će moći da se bave sportom. Očekujem da u narednih mesec dana potpišemo ugovor za izgradnju mosta na Adi Huji i to će biti treći most koji povezuje levu obalu Dunava sa gradom. Kada most bude završen sa pristupnim saobraćajnicama, moguće će biti da se započne rekonstrukcija Pančevačkog mosta. Prema Planu generalne regulacije šinskih sistema, predviđeno je i dovođenje tramvajskog saobraćaja na levu obalu Dunava, što većini građana izgleda kao naučna fantastika, ali to će se dogoditi. Bivši dom zdravlja se uveliko obnavlja i pretvara u opštinski uslužni centar. Tu će se nalaziti sve gradske i opštinske službe, kao i mnoge republičke, poput PIO fonda, katastra, saobraćajne policije, gde će građani ovog dela grada 80 ili 90 odsto administrativnih potreba moći da završe bez odlaska preko Dunava. To je prava decentralizacija, jer će građani svoja prava moći da ostvaruju tamo gde žive. Novim planovima predvideli smo izgradnju dve srednje škole na levoj obali Dunava, s tim da će jedna biti gimnazija. To su planovi za levu obalu Dunava za narednih četiri do pet godina. Potpisan je ugovor o izgradnji brze saobraćajnice Beograd–Zrenjanin, a sada se trudimo da taj projekat obuhvati i sadašnji put ka Zrenjaninu, kako bi se ta saobraćajnica modernizovala i dobila najveću bezbednosnu ocenu, što je najvažnije. Sve to podiže kvalitet života ljudi i dokazuje da vodimo računa o levoj obali Dunava. Imamo podršku Vlade Srbije, bez koje bismo teško mogli da uradimo sve što planiramo – poručio je Vesić. 

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je zahvalio Vesiću na, kako je rekao, ogromnoj energiji koju je uložio kako bi počela izgradnja kanalizacione mreže na levoj obali Dunava. 

– Ovo je kompleksan projekat jer se paralelno gradi kanalizacija u Krnjači, Kotežu i Borči, kao i postrojenje za preradu otpadnih voda. Iz ugla Vlade Srbije ovo je samo jedan mali projekat koji se odnosi na investicije u komunalnu infrastrukturu. Želimo da u naredne četiri godine radikalno promenimo ekološku strukturu, jer prema planu Vlade biće građeno oko 7.000 kilometara kanalizacione mreže, kao i više od 250 postrojenja za preradu otpadnih voda. Za mene lično, to su projekti od najvećeg prioriteta – rekao je Momirović. 

Događaju je prisustvovao predsednik opštine Palilula Miroslav Ivanović. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
4.4 ° C
5.2 °
3.8 °
67 %
5.1kmh
75 %
Сре
4 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °