6.8 C
Belgrade

Vesić: Počela jedanaesta sezona akcije „Parkiraj i bicikliraj”

Javno komunalno preduzeće „Parking servis” započelo je danas na Adi Ciganliji jedanaestu sezonu akcije „Parkiraj i bicikliraj”, a tim povodom zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je parking na Adi. Ova akcija omogućava korišćenje četiri bicikla po ceni redovnog parkiranja jednog vozila – dva za odrasle i dva za decu.

Vesić je tom prilikom rekao da je „Parking servis” pre 11 godina doneo odluku da otpočne ovu akciju, u vreme kada nije bilo mnogo priče o zdravom načinu života.

– Na vreme su doneli odluku da našim korisnicima ponude da tokom leta mogu besplatno da koriste bicikle. Kao što se vidi, iz godine u godinu akcija ide sve bolje i sprovodi se u nekoliko naših parkirališta i garaža, a oni koji u njih dođu mogu besplatno da preuzmu bicikle i to dva za odrasle i dva za decu. Kada vrate bicikl, dobijaju nazad svoj auto. Ovo je jedna od najlepših akcija koje ima Beograd – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je precizirao da se na Adi Ciganliji nalazi trista bicikala za odrasle i oko stotinu za decu, a da ih ukupno ima petsto na čitavoj teritoriji grada.

– Nastavićemo da širimo ovu akciju, bez obzira na to što krećemo sa javnim biciklima na osnovu javno-privatnog partnerstva sa američkom kompanijom koja radi javne bicikle u preko 40 gradova sveta. U Beogradu će ih biti hiljadu, ali i „Parking servis” će širiti svoju mrežu. Na gradu je da uradi što više biciklističkih staza kako bi one mogle da se koriste. Plan je da se u naredne četiri godine uradi skoro petsto kilometara ovakvih staza. Na taj način pokazujemo da se Beograd okreće zdravom životu i da pružamo našim građanima mogućnost da koriste alternativne načine javnog prevoza – istakao je Vesić.

On je na kraju zahvalio „Parking servisu” na ovoj akciji i pozvao sugrađane da što više koriste bicikle.

Bicikli se mogu preuzeti nakon parkiranja vozila na parkiralištima „Ada Ciganlija” i „Milan Gale Muškatirović”, kao i u garažama „Obilićev venac”, „Zeleni venac” i „Masarikova”. Prošle godine oko 33 hiljade korisnika iskoristilo je ovu uslugu.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °