26.4 C
Belgrade

Vesić: Počela rekonstrukcija Zindan kapije, Grad obezbedio milion evra

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas početak radova na rekonstrukciji Zindan kapije, a potom i završetak radova na sanaciji fasade Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda na Kalemegdanu. 

Događaju su prisustvovali zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković i direktorka Javnog preduzeća „Beogradska tvrđava” Marija Kuprešanin. 

Vesić je istakao da je došlo vreme da Grad Beograd može da uloži ozbiljan novac u rekonstrukciju Beogradske tvrđave. 

– Posle obnove Damad Ali-pašinog turbeta, Malih stepenica Jelisavete Načić, Velikih stepenica, rekonstrukcije Spomenika zahvalnosti Francuskoj i spomenika Pobednik, kao i obnove Sahat kule, došao je trenutak da krenemo sa rekonstrukcijom Zindan kapije – naveo je Vesić. 

Istakao je da će Grad Beograd u obnovu Zindan kapije uložiti nešto više od milion evra, odnosno oko 120 miliona dinara. 

– Konačno ćemo rekonstruisati ovu kapiju, koja je sagrađena u 15. veku i predstavlja blago Beogradske tvrđave. Rekonstrukcijom ćemo dobiti dosta prostora za kulturne delatnosti u okviru same kapije – najavio je Vesić. 

Uređujemo najvrednije što imamo iz naše istorije, rekao je Vesić i podsetio da je Beogradska tvrđava jedno od najposećenijih mesta stranih turista u srpskoj prestonici. 

– Na ovaj način čuvamo svoju istoriju, kulturu i identitet. Tako se čuva Beograd i tako Beograd pobeđuje – zaključio je zamenik gradonačelnika za Beoinfo.  

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
20 ° C
21.3 °
19.1 °
59 %
3.1kmh
0 %
Суб
22 °
Нед
24 °
Пон
25 °
Уто
27 °
Сре
27 °