6.8 C
Belgrade

Počinje isporuka besplatnih udžbenika, Grad obezbedio oko dva miliona evra

Grad je danas započeo distribuciju besplatnih udžbenika za sve učenike prvog i drugog razreda osnovnih škola na teritoriji grada, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić prilikom podele udžbenika učenicima Osnovne škole „Milena Pavlović Barili” u naselju Višnjička banja.

On je podsetio da je Grad Beograd prošle godine subvencionisao nabavku četiri osnovna paketa udžbenika (srpski jezik, matematika, svet oko nas i izabrani strani jezik, kao i radne sveske) za sve učenike prvih i drugih razreda.

Foto: Grad Beograd

– Prošle godine smo uplatili novac za paket od četiri osnovna paketa udžbenika na račune 24.571 roditelja. Ove godine smo to organizovali drugačije i u saradnji sa Ministarstvom prosvete unapred uplatili novac izdavačima za isti paket udžbenika, koje su prethodno škole izabrale i za koje je Grad opredelio oko dva miliona evra – istakao je Vesić.

On je precizirao da će isporuka besplatnih udžbenika biti gotova do ponedeljka te da je Beograd kupio 34.000 kompleta.

Foto: Grad Beograd

– Cena tog paketa je oko 60 evra, u zavisnosti od izdavača, ali u svakom slučaju smatram da je to velika pomoć Grada roditeljima koji prilikom polaska dece u školu u septembru imaju veće troškove – rekao je zamenik gradonačelnika.

Foto: Grad Beograd

Vesić je rekao da Grad nastavlja kupovinu tableta i naglasio da je upućen zahtev „Telekomu” za kupovinu ovih uređaja za decu koja polaze u treći razred.

– Nadam se da će to biti završeno na vreme i da će deca već u septembru dobiti tablete. Prošle godine smo obezbedili 67.000 tableta za decu koja su pohađala treći, četvrti, peti i šesti razred, te oko 8.000 laptopova za nastavnike. Od sledeće godine na isti način biće pokrivena celokupna osmogodišnja škola. To je velika pobeda za Beograd, jer ovo što Grad radi nemaju mnogo bogatiji gradovi od našeg, a to je dokaz da vodimo računa i ulažemo u obrazovanje. Srećan sam što smo svoj deci obezbedili udžbenike. Deca treba da se osećaju ravnopravno i da znaju da država stoji iza njih jer oni su naše blago i svaki dinar uložen u njih će se ovoj državi sigurno vratiti višestruko – poručio je Vesić.

Direktorka Osnovne škole „Milena Pavlović Barili” Olivera Korošec je istakla da je besplatne udžbenike u ovoj školi dobilo 165 učenika prvog i 166 učenika drugog razreda.

– Jako je važno što su udžbenici besplatni i što su stigli na vreme. U školu su dopremljeni udžbenici svih izdavača i narednih dana biće distribuirani učenicima i roditeljima. Roditeljima će ostati da kupe likovno, muzičko i digitalni svet, što je svakako manji trošak – rekla je direktorka Korošec.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °