16.6 C
Belgrade

Vesić položio venac na spomenik Gavrilu Principu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić položio je danas venac na spomenik Gavrilu Principu povodom obeležavanja godišnjice smrti ove istaknute ličnosti srpske istorije.

Vesić je rekao da je Gavrilo Princip simbol srpske mladosti i težnje za slobodom.

– Na današnji dan pre 104 godine u austrougarskom zatvoru umro je Gavrilo Princip. Jedan deo svog života proveo je u Beogradu, gde je sanjao da se oslobodi srpski narod i da čitav narod živi u jednoj državi. Sanjao je oslobođenje svih Južnih Slovena. Pripadao je Mladoj Bosni, koja nije bila samo srpska organizacija, već su joj pripadali i drugi narodi koji su sanjali da i Bosna bude deo jedne velike jugoslovenske države, čiji bi glavni grad bio Beograd. Nažalost, Gavrilo Princip je umro samo nekoliko meseci pre nego što je Austrougarska izgubila rat i pre nego što je njegov san na kraju bio ostvaren. Nije dočekao da vidi slom Austrougarske, ali njegovo delo je preživelo i danas mu dugujemo večnu zahvalnost – rekao je Vesić.

Prema Vesićevim rečima, pre četiri godine, na stogodišnjicu smrti Gavrila Principa, Beograd mu se odužio podizanjem spomenika. 

– Nažalost, u Sarajevu je sklonjena ploča sa njegovim likom i natpisom da je izvršen atentat. Beograd danas sa ponosom čuva sećanje na Gavrila Principa, jer to znači sećanje na srpsku istoriju. Srećan sam što danas možemo da slavimo sve srpske heroje, a Gavrilo Princip je sigurno jedan od njih – poručio je Vesić.

Vence su položili državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Mirko Janjić, kao i predstavnici Vojske Srbije. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °