12.4 C
Belgrade

Vesić posetio Beogradsku nadbiskupiju povodom izrade mozaika na katedrali

Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda, posetio je sinoć Beogradsku nadbiskupiju gde je večerao sa preuzvišenim beogradskim nadbiskupom i metropolitom Stanislavom Hočevarom.

– Doneo sam divne vesti u nadbuskupiju iz Grada Beograda. Naš grad će finansirati postavljanje velikih mozaika u katedralnoj crkvi u Hadži Milentijevoj ulici. Mozaik će raditi Marko Rupnik, jedan od najboljih svetskih, sakralnih umetnika. Mozaik će biti postavljen većim delom na zvonik, pa će tako biti vidljiv svim Beograđankama i Beograđanima i znatno će ukrasiti zidove i fasadu na katedrali – izjavio je Vesić.

Prema njegovim rečima, mozaik će predstavljati pobedu hrišćanske vojske u turskoj opsadi Beograda 1456. godine čime je odbranjena Evropa. U čast beogradske pobede papa Kalist uveo je da u svim rimokatoličkim crkvama zvona zvone tačno u podne što je običaj koji se očuvao do danas.

– Grad Beograd podržava rad svih zvaničnih verskih konfesija i poštuje verska osećanja svih svojih građanki i građana. Srećni smo jer je Beograd otvoren, multinacionalni i multikonfesionalni grad u kome su svi koji Beograd doživaljavaju kao svoj grad, a Srbiju kao svoju zemlju dobrodošli. Mozaik na katedralnoj crkvi učiniće Beograd bogatijim – rekao je Vesić i dodao da se raduje početku radova na izradi mozaika uz blagoslov nadbiskupa beogradskog i metropolita Stanislava Hočevara već u septembru.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °