9.6 C
Belgrade

Vesić: Potpisan memorandum sa francuskom kompanijom RATP

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zajedno sa gradskim urbanistom Markom Stojčićem, pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem i sekretarom za javni prevoz Jovicom Vasiljevićem, održao je danas sastanak s delegacijom francuske kompanije RATP, koju je predvodio Žan-Luk Šapoton.

Kako je nakon sastanka Vesić istakao, Grad Beograd danas je potpisao Memorandum o razumevanju sa kompanijom RTAP u kome je izražena želja obe strane da ova renomirana kompanija postane „rani operater” beogradskog metroa.

– Rani operater znači da će RATP savetovati Vladu Republike Srbije i Grad Beograd kako bi se u postupku projektovanja, pre svega metro stanica, dobili maksimalni komercijalni efekti za grad i obezbedio maksimalni komfor putnika. Posle potpisivanja Memoranduma o razumevanju počinju pregovori o ugovoru koji će biti deo međudržavnog sporazuma Srbije i Francuske o izgradnji beogradskog metroa – rekao je Vesić.

RATP je jedna od najvećih svetskih kompanija u oblasti upravljanja javnim transportnim sistemima putnika koja, između ostalog, upravlja metroom u Parizu i mnogim drugim gradovima u svetu.

Vesić je istakao da „rani operater” pomaže gradu prilikom projektovanja i izgradnje metroa, a da će narednih godina biti izabran operater beogradskog metroa „koji će da upravlja sistemom”.

– Uporedo sa izgradnjom metroa, Beograd mora da razmišlja i o tome kako će se njime upravljati. Beogradski metro biće jedan od najmodernijih u svetu i potpuno automatizovan. Zato je važno da u procesu upravljanja učestvuju kompanije s velikim iskustvom upravo u takvoj vrsti metroa. Takođe, istovremeno sa izgradnjom metroa moramo da započnemo i izbor operatera, odnosno obuku naših ljudi koji će raditi u tom sistemu, a kojih će biti više hiljada. Njihova obuka mora da počne na vreme jer ona neće moći da se završi za nekoliko meseci, već će trajati godinama kako bismo 2028. godine, kada i startuje prva linija metroa, bili spremni za rad u punom kapacitetu – izjavio je Goran Vesić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
9.6 ° C
10.8 °
8.7 °
66 %
3.1kmh
0 %
Пон
16 °
Уто
16 °
Сре
17 °
Чет
10 °
Пет
5 °