2.5 C
Belgrade

Vesić: Potpuna integracija Roma je obaveza našeg društva

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić ugostio je danas, na Svetski dan Roma, tim od 20 romskih zdravstvenih medijatorki i tom prilikom poručio da Beograd danas sa ponosom slavi sa svojim sugrađanima Romima i šalje poruku da grad pripada svim građanima, bez obzira na nacionalnost i veroispovest. 

Događaju je prisustvovala sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević. 

Vesić je naglasio da Beograd pripada Romima isto koliko i svim drugim Beograđanima i istakao da je današnji dan prilika da se podsetimo svega što je urađeno kako bi Romi bili u potpunosti integrisani u naše društvo. 

– Predstoji nam još mnogo koraka i mnogo stvari koje bismo mogli da uradimo kako bi Romi postali ponosni članovi našeg društva. To je naša civilizacijska obaveza koju treba da ispunimo u narednom periodu. Srećan sam jer sam danas imao priliku da razgovaram sa zdravstvenim medijatorkama. U pitanju su Romkinje koje komuniciraju sa ljudima koji žive u neformalnim naseljima i koje su mnogo pomogle da se poveća obim zdravstvene zaštite, kao i obim vakcinacije. One pomažu pripadnicima romske nacionalnosti da iskoriste sva prava koja im sleduju. Siguran sam da ćemo sledeće godine, kada budemo slavili Svetski dan Roma, moći da kažemo da smo uradili još dodatnih koraka, kako bi Romi bili potpuno integrisani u društvo. Za to nam je potrebna i pružena ruka romske zajednice i verujem da je ovo dobar način da nastavimo sa zajedničkim radom. Veoma je važno da mediji prenose pozitivne primere iz romske zajednice, budući da sve više Roma studira, završava fakultete ili su uspešni privrednici. Pokazivanje njihovih primera može da bude pokazatelj drugim Romima kako da unaprede svoj život i život svojih porodica. Beograd pripada svima i ponosni smo na naše sugrađanke i sugrađane Rome, jer oni daju svoj doprinos i Beograd ne bi bio isti bez njih. Na nama je da kao društvo učinimo sve što možemo da ispravimo greške koje postoje vekovima, kako bi Romi bili u potpunosti integrisani i uživali sva prava koja imaju ostali građani – rekao je Vesić. 

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević je čestitala Svetski dan Roma svim pripadnicima romske nacionalnosti. 

– Pitanjem poboljšanja i unapređenja uslova života Roma ne bavimo se samo 8. aprila, već svakog dana u godini. Beograd je usvojio Strategiju za unapređenje položaja Roma i na taj način jasno rekao „stop diskriminaciji i predrasudama”. Beograd gradi društvo šansi gde svi građani imaju jednaka prava i pristup svim uslugama. Pet najosnovnijih prava jesu zdravstvena zaštita, socijalna zaštita, obrazovanje, zapošljavanje i uslovi stanovanja i na tome ćemo nastaviti da insistiramo – rekla je Nataša Stanisavljević. 

Predsednica Asocijacije zdravstvenih medijatorki Svetlana Ilić je rekla da je 8. april – Svetski dan Roma, veoma važan datum za romsku populaciju. Ona je zahvalila Goranu Vesiću i Nataši Stanisavljević na pozivu i istakla veliku podršku Grada Beograda i podsetila da je tim zdravstvenih medijatorki program Ministartsva zdravlja koji se na terenu sprovodi 12 godina. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
2.5 ° C
2.8 °
1.3 °
79 %
3.6kmh
0 %
Сре
4 °
Чет
3 °
Пет
3 °
Суб
4 °
Нед
5 °