10 C
Belgrade

Vesić pozvao Beograđane da učestvuju u Spasovdanskoj litiji

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, koji je ovogodišnji domaćin krsne slave Beograda, pozvao je Beograđane da 2. juna uzmu učešće u obeležavanju Spasovdana. On je u uključenju za TV Pink podsetio da je gradska slava jedna od naših najdužih tradicija jer traje već 619 godina.

– Uveo ju je despot Stefan Lazarević 1403. godine i simbolično je predstavljala ponovno uzdizanje Beograda i Srbije. Slavimo je s ponosom jer nemamo mnogo ovakvih tradicija. Od prošle godine, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, organizovana je tako da mnogo više ljudi može da prisustvuje litiji. Litija počinje u 18 sati kod Vaznesenjske crkve, a kolona će se formirati u Kneza Miloša i kretaće se tom ulicom, zatim Ulicom kralja Milana, preko Slavije, Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save, gde će se patrijarh srpski Porfirije obratiti građanima – naveo je Vesić.

Šetajući iza ikone Svete Bogorodice i moštiju Svete Petke obeležićemo gradsku slavu, dodao je Vesić, i pozvao građane da dođu jer je Spasovdan „slava svih nas, bez obzira na razlike”.

– Na taj dan svi treba da se molimo Gospodu za napredak našeg grada – naglasio je Vesić.

Vladika Justin ukazao je na to da hrišćanska vera nije privatna stvar.

– Biti hrišćanin ne znači samo praktikovati ličnu, pravoslavnu duhovnost, ma koliko ona lepa i korisna bila. Spasovdanska litija je, pre svega, javni događaj i učešće u njoj podseća nas na našu društvenu odgovornost koja proizilazi iz naše vere. Moja vera jeste moj stav prema životu i društvu u kojem živim. Litija je ove godine naša javna molitva i služba za mir u svetu – rekao je vladika.

Pre litije, u jutarnjim satima održaće se sveta liturgija u Vaznesenjskoj crkvi. Vladika je na kraju u ime patrijarha srpskog pozvao Beograđane i ljude dobre volje da budu deo ovog značajnog i veličanstvenog događaja u našoj prestonici.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
8.9 ° C
10.2 °
6.7 °
78 %
1.3kmh
0 %
Сре
18 °
Чет
19 °
Пет
22 °
Суб
19 °
Нед
16 °