26.4 C
Belgrade

Vesić: Raspisan tender za izgradnju garaže ispod „Pinkija” u Zemunu

JKP „Parking servis” je raspisao tender za izgradnju podzemne garaže ispod platoa Sportskog centra „Pinki” u Zemunu, na površini od 5.407 kvadratnih metara, koji će imati jednu podzemnu etažu sa 150 parking mesta. Tim povodom, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je zajedno sa predstavnicima ovog preduzeća i Opštine Zemun održao konferenciju za novinare, podsetivši ih da je „Pinki” od prošle godine prešao u vlasništvo Grada.

– S obzirom na to da je Grad Beograda preuzeo upravljanje „Pinkijem”, moći ćemo da uložimo novac u rekonstrukciju ovog sportskog centra koji je jedan od najvažnijih u Beogradu. Danas je tačno 17 godina otkako je Beograd poslednji put izgradio podzemnu garažu. Jasno vam je da za to vreme imamo mnogo više automobila na teritoriji grada. Svake godine registrujemo novih četiri hiljade automobila mesečno, što je na godišnjem nivou oko 50 hiljada automobila. Bez obzira u kom delu grada živite, sve više je automobila, a sve manje parking mesta. U situaciji smo da već imamo 1,7 automobila po porodici, što govori o potrebi da se grade javne garaže. Garaža, za koju smo danas objavili tender, prva je u nizu – rekao je Vesić.

On je naglasio da će se u narednih nekoliko nedelja objaviti tender za izgradnju garaže u Skerlićevoj ulici. 

– Time ćemo konačno rešiti dolazak turističkih autobusa do Hrama Svetog Save. Garaža će imati 150 parking mesta zato što ovde nismo mogli da radimo više od jedne etaže, budući da je Zemun poznat po tome da ima visoke podzemne vode, a i blizu je Dunava. Nova parking mesta će biti važna, pre svega za one koje dolaze u Sportski centar „Pinki”, a blizu je i gimnazija koju smo nedavno rekonstruisali, kao i OŠ „Svetozar Miletić”. Tu su i Komanda ratnog vazduhoplovstva i bolnica u blizini. Uredićemo ispred i plato koji će imati mnogo više zelenila. Ovo je samo jedna od garaža koju ćemo izgraditi u narednom periodu – objasnio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je istakao da je dobijena i građevinska dozvola za garažu u Vlajkovićevoj ulici koju radi jedna kineska kompanija kroz projekat koncesije koji je sproveo Grad Beograd pre nekoliko godina. 

– Fruškogorska ulica na uglu sa Pop Lukonom će takođe dobiti garažu. U narednih godinu dana će početi da se grade ili se već grade četiri garaže, što govori o tome koliko Beograd napreduje. U Zemunu radimo trenutno kej koji će od „Venecije” do lida biti uređen tako da izgleda kao Beograd na vodi. Treba da dobijemo građevinsku dozvolu za izgradnju još jednog parkinga. Mnogo je uloženo u rekonstrukciju Gardoša, urađena je i pešačka zona u starom delu Zemunu, a radimo i kanalizaciju. Branko Pešić će dobiti svoj spomenik u narednih nekoliko meseci s obzirom na to da je bio legendarni gradonačelnik, ali i Zemunac. Trenutno projektujemo pešačko-biciklističkog most Lido–Zemun, ali to je dosta komplikovano. Ovo je odavno želja Zemunaca i kada to uradimo, rešićemo problem pontona – kazao je Goran Vesić.

On je podsetio da je u Zemunu uređeno više od 70 fasada, a sledeće godine je u planu još 30 fasada. 

– Sledeće godine krećemo sa rekonstrukcijom Glavne ulice u Zemunu. Potpuno smo renovirali Spirtinu kuću koja se nalazi u Glavnoj ulici, jer je to zavičajni muzej Zemuna. Trebalo je dosta vremena da se kuća obnovi. Izdvojili smo dosta vremena za obnovu parketa jer postoji jedna radionica u Evropi koja to radi. Nadam se da ćemo u narednom periodu u potpunosti urediti centar Zemuna. Dosta ulažemo u Zemun jer je to zaslužio. Takođe, od pet bazena koji će se graditi sledeće godine, jedan je u Zemunu. Nikada se u Beogradu nije gradilo istovremeno pet bazena. Taj bazen će biti pod „Pinkijem”, iako fizički ne može da bude pored njega. Zemunci su zaslužili da imaju otvoren i zatvoren bazen što će omogućiti da se deca više bave sportom – objasnio je zamenik gradonačelnika.

Vesić je naglasio da Grad Beograd završava projekat rekonstrukcije Komande ratnog vazduhoplovstva. 

– Za ovo sam posebno vezan jer sam tu bio u vojsci. Ovo je bio veoma zahtevan projekat jer je trebalo utvrditi da li zgrada može da se obnovi, a može. Ovo je jedna od najlepših zgrada koja je namenski građena za ratno vazduhoplovstvo, sa prelepim skulpturama. Do juna ćemo imati završen projekat. Da smo svih ovih godina obnavljali po sto metara kvadratnih, već bismo obnovili celu komandu. Kada to uradimo, istovremeno ćemo obnoviti i ceo avijatičarski park i vratiti ga u pređašnje stanje, onako kako je izgledao 30 godina – rekao je Vesić.

Direktor JKP „Parking servis” Andrija Čupković izjavio je da suje u prethodnih osam godina rekonstruisane sve garaže, kako stanarske tako i velike gradske. 

– Očekujemo da u martu započenmo radove. Procenjena vrednost radova na tenderu je oko 700 miliona dinara, a period izgradnje je dve godine od početka radova. U narednom periodu očekujemo da raspišemo još jedan tender za garažu u Skerlićevoj ulici na Vračaru. Rešiće se i parking za turističke autobuse koji će imati svoje mesto na krovu garaže. Sve to ne bismo mogli da radimo bez Grada Beograda sa kojim imamo izuzetnu saradnju. U ovaj projekat smo ušli zajedno sa njima. Novcem koji smo prihodovali izgradićemo ovu garažu – objasnio je Čupković.

Zamenik predsednika opštine Zemun Žarko Dronjak izjavio je da je ovo prva podzemna garaža koja se pravi na ovoj opštini i na tome zahvalio Gradu Beogradu. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
26.8 ° C
26.9 °
25.2 °
36 %
4.6kmh
0 %
Суб
27 °
Нед
24 °
Пон
25 °
Уто
27 °
Сре
27 °