13 C
Belgrade

Vesić razgovarao s predstavnicima kompanije RATP, zainteresovanoj za učešće u upravljanju beogradskim metroom

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, zajedno sa pomoćnikom gradonačelnika Andrejom Mladenovićem i sekretarom za javni prevoz Jovicom Vasiljevićem, održao je danas sastanak s delegacijom francuske kompanije RATP, koju je predvodio Žan-Luk Šapoton. Kako je nakon sastanka Vesić istakao, predstavnici kompanije preneli su iskustva koja imaju u upravljanju metroom u Parizu, ali i u drugim gradovima širom Francuske. 

– Uporedo sa izgradnjom metroa, Beograd mora da razmišlja i o tome kako će se njime upravljati. Beogradski metro biće jedan od najmodernijih u svetu i potpuno automatizovan. Zato je važno da u procesu upravljanja učestvuju kompanije s velikim iskustvom upravo u takvoj vrsti metroa. Takođe, istovremeno sa izgradnjom metroa moramo da započnemo i izbor operatera, odnosno obuku naših ljudi koji će raditi u tom sistemu, a kojih će biti više hiljada. Njihova obuka mora da počne na vreme, jer ona neće moći da se završi za nekoliko meseci, već će trajati godinama, kako bismo 2028. godine, kada i startuje prva linija metroa, bili spremni za rad u punom kapacitetu – izjavio je za Beoinfo Goran Vesić. 

Zamenik gradonačelnika je istakao da kompanija RATP ima želju da bude operater u Beogradu zbog čega su ih predstavnici Grada Beograda uputili u zakonske procedure za takvu vrstu posla. 

– Zahvalni smo im što žele da rade u Beogradu i ovo je još jedan primer da Beograd postaje sve zanimljivije mesto za poslovanje velikih stranih kompanija. Izbor operatera će biti izvršen u narednih nekoliko godina. Pre nego što metro počne da radi, sasvim sigurno ćemo imati izabranog operatera koji će, zajedno sa Sekretarijatom za javni prevoz i Javnim komunalnim preduzećem „Beogradski metro i voz”, pripremati rad metroa – rekao je Vesić. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13 ° C
13.7 °
12.8 °
58 %
3.6kmh
0 %
Сре
13 °
Чет
16 °
Пет
18 °
Суб
16 °
Нед
18 °