16.6 C
Belgrade

Vesić se sastao sa delegacijom Evropske unije

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić razgovarao je danas sa ambasadorom i šefom delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuelom Žiofreom.

Na sastanku je bilo reči o otvaranju info centra „Open Belgrade”, kao i o info pultu koji će biti postavljen u Domu omladine, budući da Evropska unija podržava Srbiju u upravljanju migracijama i najveći je donator Republike Srbije na ovom polju.

Naime, info centar „Open Belgrade” radiće preko web-sajta, aplikacije za IOS i android uređaje, kao i info pulta postavljenog u Domu omladine, na kojem će strancima svakodnevno biti na raspolaganju volonteri Grada Beograda u periodu od 10 do 18 časova.

Ambasador Žiofre je pozdravio ovu inicijativu i podršku ukrajinskim izbeglicama u Srbiji kako bi se osećali dobrodošlo u zemlji posle svih trauma i teškoća koje su doživeli.

Pored projekta „Open Belgrade”, Vesić je sa delegacijom razgovarao i o drugim projektima na kojima su Evropska unija i Grad Beograd sarađivali. 

– U saradnji sa Evropskom unijom imali smo projekat „Sagradimo dom zajedno” u kojem je preko 1.000 članova romske zajednice dobilo smeštaj dostojan čoveka. Tu je i projekat energetske efikasnosti za četiri velike javne zgrade na teritoriji Beograda, među kojima su Hitna pomoć i Studentska poliklinika. Priprema se i grant Evropske komisije za postrojenja za preradu otpadnih voda i kanalizacionog sistema na levoj obali Dunava, a razgovarali smo i o studiji izvodljivosti za separaciju otpada na teritoriji Beograda, što je naš sledeći zadatak posle završetka zatvaranja deponije Vinča – istakao je Vesić.

Na sastanku je bilo reči o mogućnostima saradnje i u drugim oblastima, a pre svega kulturi.

Goran Vesić je ambasadoru Žiofreu čestitao Dan Evrope i naglasio da je to naš zajednički praznik i da mu je zahvalan za sve što čini kako bi Srbija postala član Evropske unije, gde joj je i inače mesto.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °