4.4 C
Belgrade

Vesić se sastao sa specijalnom izaslanicom Stejt Departmenta za pitanja Holokausta Elen Džermejn

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić sastao se danas u Skupštini grada Beograda sa specijalnom izaslanicom Stejt Departmenta za pitanja Holokausta Elen Džermejn.

Sastanku su prisustvovali predstavnici američke ambasade, kao i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda Olivera Vučković, direktorka Muzeja Grada Beograda Jelena Medaković i v.d. direktora Memorijalnog centra „Staro Sajmište” Krinka Vidaković Petrov.

Vesić je nakon sastanka istakao da Grad Beograd ima redovnu saradnju sa američkom kancelarijom za pitanja Holokausta već duže od deset godina i podsetio na zajednički rad na projektu kompleksa „Starog Sajmišta”. 

– U proteklih nekoliko godina dobili smo Zakon o Memorijalnom centru „Staro Sajmište”, počelo je rešavanje imovine u kompleksu, a u ovom trenutku raseljavamo Centralnu kulu. Dobili smo i projekat za rekonstrukciju Centralne kule, a u ponedeljak ćemo dobiti i građevinsku dozvolu. Nakon toga moći ćemo da raspišemo tender za rekonstrukciju Centralne kule. Kada to bude završeno, tada će Memorijalni centar raspisati konkurs za idejno rešenje uređenja kompleksa i posle toga nas očekuje međunarodni tender za izvođača radova. Očekujem da ćemo u narednih nekoliko godina imati uređen Memorijalni kompleks i tada će zauvek mesto na kojem su stradale desetine hiljada Jevreja, Srba, antifašista i Roma biti memorijalizovano u znak sećanja na sve užase Holokausta i Drugog svetskog rata – rekao je Vesić u izjavi za Beoinfo. 

Plan je da kompleks ne bude samo mesto sećanja već i obrazovanja mladih generacija, kako bi se sprečila revizija istorije, naveo je Vesić.  

Zamenik gradonačelnika izrazio je veliko zadovoljstvo što su SAD, kao i Nemačka i Izrael, naši partneri u ovom poslu. 

– Ovo je još jedan dokaz sve bolje i uspešnije saradnje Republike Srbije i SAD. Kao saveznici u Drugom svetskom ratu, koji smo učestvovali na istoj strani u borbi protiv fašizma, imamo obavezu da čuvamo sećanje na žrtve i da ne dozvolimo reviziju istorije – istakao je Vesić. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
4.4 ° C
5.2 °
3.8 °
67 %
5.1kmh
75 %
Сре
4 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °