13.9 C
Belgrade

Vesić: Slava je vreme da ostavimo po strani razlike i da se zajedno molimo za naš grad

Danas Beograd ponosno slavi svoju slavu koju obeležavamo već 619 godina. Nemamo tako mnogo tradicija kao što je slava grada i ponosni smo na to što je slavimo duže od šest vekova, izjavio je danas zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je ovogodišnji domaćin gradske slave – Vaznesenja gospodnjeg, Spasovdana.

On je uoči liturgije u Vaznesenjskoj crkvi podsetio da je slavu grada Beograda utvrdio despot Stefan Lazarević 1403. godine, u vreme kada je Beograd bio razrušen grad, a za svega nekoliko decenija uspeo je da podigne Beograd i da od njega napravi grad koji je postao jedna od najsnažnijih evropskih tvrđava i hrišćanstva uopšte.

– Tako je bilo sa Srbijom u vreme kada je despot Stefan Lazarević kao mladi vladar posle smrti svoga oca kneza Lazara preuzeo Srbiju i uspeo ponovo da je uzdigne i da ponovo postane stabilna država. Zato je Vaznesenje gospodnje možda i prava slava za Beograd i Srbiju jer, nažalost, u našoj istoriji smo mnogo puta razarani i morali smo mnogo puta da se uzdignemo kao grad i pokažemo da smo pobedili zlo i da smo uspeli da preživimo – rekao je Vesić.

On je dodao da se Vaznesenje gospodnje ne događa bez vaskrsenja i to su dve pobede Gospoda u nizu, tako da mi ne možemo da se uzdignemo kao grad ako ne vaskrsnemo naš duh i ako ne poštujemo svoju istoriju. Zato je, kako je rekao, prava poruka ove slave pobeda dobrog nad zlom i pobeda života nad smrću.

– Pozivam Beograđanke i Beograđane da zajedno proslavimo našu slavu, večeras u 18 sati je litija ulicama Beograda. Ona počinje u Ulici kneza Miloša kod Vaznesenjske crkve, ići će ulicama Kneza Miloša, Kralja Milana, preko Trga Slavija, zatim Bulevarom oslobođenja sve do Hrama Svetog Save, gde će se obratiti patrijarh Porfirije. Pozivam da se zajedno molimo za mir jer u današnjoj Evropi se nažalost ponovo ratuje, a mir je najvažniji ne samo za nas već i za druge narode. Potrebni su nam mir i stabilnost jer samo tako će naš grad moći ekonomski da se razvija, a to je ono što svi želimo. Slava je vreme kada se okuplja čitava porodica, a danas u Beogradu slavi dva miliona ljudi. Ovo je prilika da svi budemo zajedno, da ostavimo po strani sve razlike i da se svi molimo za naš grad – poručio je zamenik gradonačelnika.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13.4 ° C
13.8 °
11.7 °
82 %
1kmh
0 %
Чет
27 °
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
25 °
Пон
26 °