0.7 C
Belgrade

Vesić: Spomenik Petru Nikolajeviću Moleru do kraja meseca u istoimenoj ulici na Vračaru

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas Umetničku livnicu „Braća Jeremić” gde je završena izrada spomenika Petru Nikolajeviću Moleru. Na osnovu odluke koju je usvojila Skupština Grada Beograda, spomenik će se nalaziti u Molerovoj ulici, a Vesić je precizirao da je reč o autorskom delu vajara Ranka Đankovića.

– Spomenik će krasiti ovu ulicu na Vračaru već od kraja ovog meseca. Tako će Srbija konačno podići spomenik jednom od svojih vojvoda iz Prvog srpskog ustanka i predsedniku Narodne kancelarije, odnosno današnjim terminima rečeno predsedniku srpske vlade iz perioda Drugog srpskog ustanka. On je ujedno bio i slikar i oslikao je Karađorđevu crkvu na Oplencu – naveo je Vesić.

U ovoj livnici trenutno se lije i spomenik Matiji Banu, koji će u martu biti postavljen na Banovom brdu. 

– Nekim dubrovačkim Srbima, koji su doprineli razvoju srpske države, odužili smo se tako što su dobili ulice, a Matija Ban, koji je svakako najznačajniji, zaslužuje da ima spomenik. Tokom marta biće postavljeni i spomenik Aleksandru Deroku. To je delo vajara Zorana Kuzmanovića koje će se nalaziti u novoj pešačkoj zoni na Topličinom vencu, ispred zgrade gde je živeo. Pored toga, radimo i spomenik Branku Pešiću, autora Marka Kratohvila, koji će biti završen tokom proleća i nalaziće se u pešačkoj zoni Zemuna. Spomenicima se neguje kultura sećanja na ljude koji su značajni za našu istoriju tako da će buduće generacije znati o onima koji su uticali da Srbija danas bude kakva jeste. Istovremeno, to je i zahvalnost onima koji su bili značajni u našoj prošlosti – naveo je Vesić. 

Događaju su prisustvovali Andrea Radulović, zamenica predsednika Skupštine Grada Beograda, Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Stanislav Sretenović, istoričar Instituta za savremenu istoriju, Aleksandar Arsenijević, predsednik Društva za ulepšavanje Vračara, direktorka Muzeja grada Beograd Jelena Medaković, kao i članovi Odbora za podizanje ovog spomenika. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
0.7 ° C
1.3 °
-0.9 °
71 %
1.5kmh
0 %
Пон
3 °
Уто
7 °
Сре
5 °
Чет
2 °
Пет
4 °