13.9 C
Belgrade

Vesić: Strože zakonske kazne za one koji stvaraju divlje deponije

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas, u okviru akcije „Problem manje”, radove na uklanjanju deponije u Ulici Vuka Vrčevića na teritoriji opštine Palilula.

Događaju su prisustvovali gradski sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikaciju i koordinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš, predsednik opštine Palilula Miroslav Ivanović i direktor Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” Marko Popadić.

Vesić je ovom prilikom podsetio da je deponija u Ulici Vuka Vrčevića zadnji put očišćena 8. jula.

– Iako je tada sve bilo čisto, danas opet imamo deponiju koja je jedna od najvećih u gradu. Svakih šest meseci do godinu dana se na ovoj lokaciji dešava ovako nešto. Svaki put potrošimo novac kako bismo očistili deponiju koju stvaraju Beograđanke i Beograđani koji su neodgovorni. Krajnje je vreme da se prihvate predlozi Grada Beograda i nadam se da ćemo sa novom vladom o tome moći da razgovaramo. Cilj je da zakonske kazne budu strože te da se oduzimaju vozila onima koji stvaraju divlje deponije, odnosno onima koji donose otpad na mesta koja nisu predviđena za to – rekao je Vesić.

On je istakao da je ovo jedini način da ljudi razumeju da ne mogu da bacaju otpad gde požele jer postoje zakonom određena mesta za odlaganje otpada.

– Do tada ćemo nastaviti da čistimo divlje deponije, ali dok građani ne budu vodili računa o svom gradu imaćemo ih ponovo. Umesto da novac ulažemo u kontejnere, vozila, u nešto drugo važno za Beograđanke i Beograđane, mi novac trošimo da čistimo divlje deponije koje stvaraju neodgovorni ljudi. Verujem da ćemo ove godine konačno zakonski rešiti ovaj problem i da ćemo imati instrumente da se borimo protiv onih koji prave divlje deponije. Bitno je da se bavimo uzrokom pravljenja deponija, a ne posledicama nakon što se one stvore. Tada će naš grad i Srbija biti čisti – rekao je Vesić.

Direktor JKP ,,Gradska čistoća” Marko Popadić izjavio je da se ovde nalaze tri hiljade kubnih metara raznog otpada.

– JKP ,,Gradska čistoća” i još tri javna komunalna preduzeća Grada Beograda sa deset vozila uklanjaju ovu divlju deponiju. Posebno nas raduje najava da će Grad Beograd pomoći da se napravi reciklažno ostrvo gde će se ograditi ovaj prostor, postaviti kamere i na taj način trajno rešiti ovaj problem – objasnio je Popadić.

Predsednik opštine Palilula Miroslav Ivanović izjavio je da je ova deponija najveća od ukupno 137 koje postoje na opštini Palilula.

– Opština nije u mogućnosti da bez pomoći Grada očisti sve deponije. Bez zakonskih rešenja ovaj problem se neće rešiti – rekao je Ivanović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13.4 ° C
13.8 °
11.7 °
82 %
1kmh
0 %
Чет
27 °
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
25 °
Пон
26 °