4 C
Belgrade

Vesić: Suština lokalne samouprave je da pomaže školski i rekreativni sport

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekretarka za sport i omladinu Dragana Belojević uručili su danas u Starom dvoru priznanja najboljim školama i pojedincima u školskim sportskim takmičenjima za 2020/21. godinu.

Vesić je istakao značaj razvoja školskog sporta, te da je suština lokalne samouprave da pomaže školski i rekreativni sport.

– Na taj način stvaramo bazu za buduće šampione, ali i omogućavamo deci da se bave sportom. To je jako važno u današnje vreme, prevashodno zbog socijalizacije i fizičke aktivnosti – kazao je zamenik gradonačelnika.

On je za ovu godinu najavio organizaciju prvog prvenstva u školskom sportu po ugledu na organizacije pre više decenija.

– Biće iznajmljena hala, uz prisustvo navijača iz škola učesnica, kao i televizijski prenos. Organizacijom takvog prvenstva dajemo značaj školskom sportu, kakav i zaslužuje – najavio je Vesić.

Podsetio je da je Grad ove godine pokrenuo projekat besplatnih škola sporta, koji sada pokriva sve beogradske opštine.

– Zajedno sa Fakultetom za fizičku kulturu okupili smo oko 70.000 dece od prvog do četvrtog razreda u osam sportova. Pokazali smo da nam je fizička aktivnost i bavljenje sportom kod dece prioritet. Takođe, i da omogućimo svoj deci da se bave sportom, bez obzira na materijalni status. Naš stav je da bavljenje sportom ne sme da bude privilegija – rekao je Vesić.

Vesić je ukazao i na to da će Grad Beograd u školski sport ove godine uložiti više od 50 miliona dinara. Podsetio je da je samo pre osam godina taj iznos bio oko 20 miliona.

– Kada se ta suma sabere sa uloženim novcem u besplatne škole sporta, Grad je uložio blizu 1,5 miliona evra. To se nikada nije dogodilo, ali taj novac će se vratiti ovom društvu jer će nam deca biti zdrava, naučiće da se druže, kao i da pobeđuju i gube. Takođe, među njima će se pojaviti i novi šampioni – naglasio je Vesić i zahvalio Beogradskoj asocijaciji za školski sport na podršci.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
overcast clouds
4 ° C
4.1 °
3 °
88 %
6.2kmh
100 %
Чет
4 °
Пет
3 °
Суб
5 °
Нед
4 °
Пон
8 °