12.4 C
Belgrade

Vesić: „Svesrpski dečji sabor” od 26. do 29. maja u Beogradu

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je danas u Dečjem kulturnom centru konferenciji za novinare povodom manifestacije „Svesrpski dečji sabor” koji će se održati od 26. do 29. maja u Beogradu.

„Svesrpski dečji sabor” je tradicionalna manifestacija koju već četvrti put zaredom organizuje Gradska uprava Grada Beograda – Dečji kulturni centar Beograda uz podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Ministarstva spoljnih poslova, a pod pokroviteljstvom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vesić je ovom prilikom izjavio da je Beograd već decenijama domaćin manifestacije „Radost Evrope”, na šta je Grad ponosan.

– Zahvaljujući toj manifestaciji deca iz čitave Evrope dolaze u naš grad, druže se sa našom decom i zajednički stvaraju nove kulturne vrednosti. U skladu sa tim pojavila se potreba da organizujemo i „Svesrpski dečji sabor”. S obzirom na to da već imamo drugu i treću generaciju Srba koji žive u inostranstvu, potrebno je da kao država na ozbiljniji način priđemo komunikaciji sa tom decom. Tako bi oni znali naš jezik i kulturu, jer će se malo njih vratiti ovde, ali u svakom slučaju mogu da se osećaju kao deo naše nacije ali i da doprinose i državi u kojoj žive – rekao je Vesić.

On je podsetio da je pre nekoliko godina pokrenuta inicijativa da Grad Beograd organizuje letnje kampove gde bi dolazila srpska deca, da uče jezik i obilaze naše kulturne znamenitosti.

– Ovaj „Svesrpski dečji sabor” je samo jedan od koraka kako bismo vezali našu dijasporu i to se ne odnosi samo na bivšu Jugoslaviju nego i na zemlje Evrope i sveta. Važno je da na bolji i snažniji način promovišemo naše vrednosti i da vezujemo, posebno decu, za naš narod i kulturu. Hvala Dečjem kulturnom centru i svima koji su učestvovali u organizaciji ovog događaja, jer ovo nije samo dečja manifestacija nego nešto što je od nacionalne važnosti – objasnio je Vesić.

On je naglasio da Grad Beograd stoji čvrsto iza ove manifestacije.

– Spremni smo da zajedno sa Ministarstvom spoljnih poslova i Vladom Republike Srbije učestvujemo i u drugim manifestacijama koje će omogućiti da deca naših sunarodnika koja žive u svetu provedu vreme u Srbiji. Kada smo organizovali dolazak dece sa Kosova i Metohije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Makedonije, bilo mi je teško kada sam shvatio da su neka od njih prvi put došla u Beograd. Oni nemaju taj osećaj prema svojoj zemlji kakav treba da imaju. Radili smo pogrešno i vreme je na ovaj način i putem drugih manifestacija pokažemo vezu. Grad Beograd je spreman da podrži svaku manifestaciju koja će značiti jačanje veza naše dijaspore sa maticom – zaključio je Vesić.

Gradski sekretar za kulturu Ivan Karl izjavio je da je ovo jedan simboličan nastavak manifestacije „Radost Evrope”.

–„Svesrpski dečji sabor” je radost Srbije. Dobro je da deca koja su našeg porekla dolaze u zemlju iz koje su im očevi i majke ponikli. Da se upoznaju sa svojim jezikom, pismom, kulturom i umetnošću, a možda se jednog dana i vrate. Podržaćemo sve manifestacije ovoga tipa jer na taj način šaljemo poruku iz naše zemlje našim ljudima i onima koji tek dolaze. Hvala Dečjem kulturnom centru jer ne brine samo o deci Beograda i Srbije nego i o deci koja su daleko izvan naših granica – objasnio je Karl.

Konferenciji su prisustvovali i direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon, kao i urednica manifestacije „Svesrpski dečji sabor” Ivana Tabori Obradović.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °