5.3 C
Belgrade

Vesić: Tableti i subvencije za udžbenike i u narednoj školskoj godini

Grad Beograd je u budžetu za 2022. godinu obezbedio novac za subvenciju udžbenika za roditelje čija će deca u septembru krenuti u prvi i drugi razred osnovne škole na teritoriji Beograda, kao i za kupovinu tablet uređaja za decu koja u septembru polaze u treći razred, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. 

– Prošle godine smo kupili 67.592 tablet uređaja za svu decu koja idu u državne škole, čiji je osnivač Republika Srbija, i to za decu koja pohađaju treći, četvrti, peti i šesti razred. Kupili smo i gotovo 7.000 laptop računara za učitelje i nastavnike od trećeg do šestog razreda. Tada smo rekli da će se prenositi tableti koji se daju deci na revers od tri godine, te da ćemo ove godine kupiti tablete deci koja su sada u drugom razredu, a koja će u septembru krenuti u treći. Tako će još jedan razred imati tablete, jer deca koja sada pohađaju šesti razred prenose svoje tablete u sedmi – pojasnio je Vesić.

On je precizirao da je odvojen novac za kupovinu oko 17.000 tablet uređaja, koji će na isti način biti podeljeni deci koja su sada drugi razred, a koja će u septembru krenuti u treći.

– Takođe, odvojili smo novac i za subvenciju udžbenika za roditelje čija deca idu u prvi i drugi razred. Procedura će biti ista kao i prošle godine. Konkurs će raspisati naša fondacija za mlade talente, roditelji će sačekati da im se deca upišu u prvi ili drugi razred i nakon toga sa potvrdom o upisu moći će da konkurišu za subvenciju za cenu četiri osnovna udžbenika, i to za Svet oko nas, Srpski jezik, Matematiku i udžbenik izabranog stranog jezika. Roditelji će dobiti subvenciju kao prošle godine, oko 50 evra. Koliko će tačno biti subvencija, zavisi od cene udžbenika, jer one nisu iste kod svih izdavača. Dakle, obezbedili smo subvenciju za 34.000 roditelja – naglasio je Vesić.

Prema njegovim rečima, na ovaj način Beograd postaje jedini grad u Evropi gde većina dece koja ide u osnovnu školu dobija tablete, digitalne udžbenike, besplatan vaj-faj.

– Ovim pokazujemo da možemo da budemo bolji i efikasniji od drugih gradova, jer ono što imaju beogradska deca nemaju deca ni u Parizu, Londonu, Berlinu. Očigledno je da možemo da budemo bolji od drugih i srećan sam zbog toga – zaključio je Vesić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
5.3 ° C
6.4 °
3.6 °
86 %
6.2kmh
75 %
Нед
5 °
Пон
3 °
Уто
6 °
Сре
5 °
Чет
1 °