11.4 C
Belgrade

Vesić: Toplodalekovod Obrenovac–Beograd obezbediće energiju za grejanje Zemuna i Novog Beograda

Odbornici su na današnjoj sednici usvojili Zaključak o davanju saglasnosti na Nacrt ugovora o regulisanju međusobnih obaveza u vezi sa sporazumom o zajmu za projekat izgradnje toplovoda Obrenovac – Novi Beograd i davanju saglasnosti na odluku Nadzornog odbora JKP „Beogradske elektrane” o kreditnom zaduženju preduzeća. 

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je rekao da se na ovaj način donosi poslednja odluka koja će omogućiti povezivanje TENT-a sa daljinskim grejanjem u Beogradu, čime će biti smanjena potrošnja i kupovina gasa za trećinu, a samim tim i korišćenje toplotne energije sa blokova za Beograd. 

– Mi sada imamo situaciju da ćemo prvi put moći preko ovog toplodalekovoda da koristimo toplotnu energiju za grejanje Novog Beograda i Zemuna. Sličan projekat imamo i u Vinči gde će u julu početi da radi postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije, što znači da će tamo sav otpad biti uništavan i od njega će se stvarati energija za Beograd. Suštinski, više od trećine Beograda će se grejati na tako dobijenu energiju. Obrenovac time ništa neće izgubiti, već će skoro 90 odsto biti pokriven grejanjem. Ovim rešavamo veliki problem i današnjom odlukom omogućujemo da Vlada Srbije potpiše poslednji dokument. Mi smo kao Grad izvršili eksproprijaciju i spremili sve za početak izgradnje toplodalekovoda – rekao je Vesić.

Odbornici Skupštine grada usvojili su na današnjoj sednici Odluku o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih izvornih i ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu holding kompanije pamučni kombinat „Yumco” a.d. Vranje, nastalih nakon 30. juna 2020. godine do 26. maja 2021. godine, sa pripadajućom kamatom do 30. septembra 2021. godine. Usvojena je i Odluka o konverziji potraživanja Grada Beograda po osnovu neizmirenih ustupljenih javnih prihoda u trajni ulog u kapitalu privrednog društva „Simpo šik” d.o.o. Kuršumlija, sa stanjem na dan 26. avgusta 2021. godine, sa pripadajućom kamatom do dana 26. avgusta 2021. godine, a takođe i Zaključak o davanju saglasnosti na Nacrt trilateralnog ugovora o korišćenju sredstava zajma namenjenih programu „Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji – faza 5, između Republike Srbije, JKP „Beogradske elektrane” i Grada Beograda. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
11.4 ° C
11.9 °
9.7 °
62 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °