12.4 C
Belgrade

Vesić: U Beogradu mnogo urađeno, smanjena zaduženost, bez dinara duga za socijalu

Beograd danas izgleda potpuno drugačije jer je mnogo toga urađeno. Jedan od najvažnijih pokazatelja kako se naš grad razvija jeste taj da je danas na računu Grada 19,3 milijarde dinara, odnosno 165 miliona evra, a 2013. godine su bila 43 miliona evra na računu, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić za TV Prva.

– Zaduženost Grada danas iznosi 282,6 miliona evra, a 2013. godine ta cifra je iznosila 1,2 milijarde evra. U budžetu je danas više od 1,3 milijarde evra, a 2013. godine je bilo nešto manje od 600 miliona evra – podsetio je Vesić.

On je naveo da je počeo da se realizuje najvažniji infrastrukturni projekat Beograda i Srbije – izgradnja metroa.

– Beograd će biti potpuno drugi grad kada 2028, odnosno 2030. godine budu završene prva i druga linija metroa, jer će tada naš grad biti saobraćajno povezan. Istovremeno sa metroom proširujemo obim BG voza, pa će sa 187 kilometara biti povećan na 237 kilometara. Povezaćemo Surčin i Obrenovac, imaćemo nove kapacitete prema Lazarevcu, Mladenovcu, Barajevu i Sopotu, što znači da će građani koji žive u rubnim delovima grada imati voz na svakih 12 minuta „u špicu” i na 45 minuta „van špica” – rekao je zamenik gradonačelnika.

On je naglasio da je posebno zadovoljan što je neto prosečna zarada u Beogradu danas 803 evra, a 2013. godine bila je 478 evra.

– Važno mi je ulaganje u kulturu. Ove godine ulažemo 6,6 milijardi dinara u kulturu, a 2013. godine je bila cifra od 4,6 milijardi dinara – rekao je Vesić.

Pored toga, kako je rekao, izuzetno je važna činjenica da Beograd ne duguje ni jedan jedini dinar za socijalna davanja.

– Ne dugujemo ni porodiljama ni trudnicama, kao ni građanima kojima dajemo druge vrste prinadležnosti, a kada smo dolazili, dug za socijalne kategorije je iznosio 5,3 milijarde dinara. U Beogradu danas ima 500 ličnih pratilaca, 79 personalnih asistenata, a 2013. godine nije bilo nijednog – podsetio je Vesić.

Prema njegovim rečima, za poslednjih pet godina u Beogradu je kupljen 451 autobus a uskoro stiže 100 novih vozila na prirodni gas. Trebalo bi da prvih 20 stigne u narednih mesec dana, dodao je Vesić.

– Uspeli smo da u potpunosti obnovimo vozni park. Ponovo treba da se raspiše tender za kupovinu novih trolejbusa,  treba da se kupe i novih 110 tramvaja, tako da će Beograd biti grad bez ijednog vozila na dizel i imaćemo potpuno ekološki način prevoza. To su stvari kojima sam posebno zadovoljan – rekao je zamenik gradonačelnika.

Ukazao je i na to da postoje stvari koje su mogle brže da se urade, poput kanalizacije u Borči.

– Raspisani su tenderi za 80 kilometara kanalizacije, a tom kanalizacionom mrežom biće obuhvaćena i Ovča. Pokrenuta je izgradnja fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu, čija prva faza iznosi 282 miliona evra i koju radi Republika. U drugoj fazi, koja će vredeti između 400 i 600 miliona evra, biće ukinuto 80 direktnih izliva kanalizacije od 100, koliko ih ukupno ima u ovom trenutku. Treba da se radi fabrika u Batajnici za koju je sa EBRD-om završen projekat. Ugovorene su fabrike za preradu otpadnih voda u Ostružnici i Obrenovcu. Krajnje je vreme bilo da Beograd počne da rešava ove veoma bitne probleme – rekao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je poručio da Grad mora da nađe načina da se izbori sa problemom grafita, da se konačno primenjuju odluke koje je usvojila Skupština grada, a to znači da neko ko piše grafite bude osuđen na društveno koristan rad. Takođe, kako je rekao, novi saziv Skupštine grada sačekaće odluka o javnim biciklima prema kojoj će grad dobiti 150 stanica javnih bicikala.

Vesić je podsetio na projekat izgradnje 25 vrtića.

– Izgradili smo vrtiće u Miloja Zakića na Čukarici, u Belom polju u opštini Obrenovac, u Novogradskoj, Patrijarha Pavla, Krunskoj, završava se vrtić na Bežanijskoj kosi, radi se u Bloku 62, završava se projektovanje vrtića u Borči, Mirijevu, Braće Jerković, Miljakovcu 3, Mladenovcu, Sremčici, Altini i sve su to projekti koji su započeti i treba da budu završeni, jer svi sprovodimo politiku Aleksandra Vučića – kazao je Vesić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °