16.6 C
Belgrade

Vesić: U nekoliko proteklih meseci u Beogradu uklonjeno sto „divljih” deponija

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, u okviru akcije „Problem manje”, obišao je radove na uklanjanju deponije u Bulevaru oslobođenja na opštini Voždovac. On je tom prilikom rekao da je Grad u nekoliko proteklih meseci uklonio oko sto „divljih” deponija.

– Ovo je jedna od njih, nalazi se u urbanom delu Voždovca, u Bulevaru oslobođenja, a nastala je tako što su neki naši nesavesni sugrađani ovde bacali smeće. Mi, nažalost, imamo takvih primera svuda po gradu, ali i kada uklonimo neku deponiju nemamo garanciju da se za nekoliko meseci neće stvoriti nova. U tom slučaju ponovo trošimo pare iz budžeta da tu deponiju uklonimo – rekao je Vesić.

On je naglasio da je neophodno da se promene zakonski propisi, na kojima Grad insistira, te da kazne budu mnogo veće za one koji prave deponije.

– Tražimo da kazne budu najmanje milion dinara, te da se onima koji ponovo bacaju smeće oduzme vozilo. Takođe, insistiramo na tome da se kod dobijanja upotrebne dozvole od investitora traži dokaz o kretanju građevinskog otpada. Tako ćemo rešiti najveći problem „divljeg” otpada, a samim tim i štedeti pare koje možemo da uložimo u druge stvari koje su važne za čistoću grada. Verujem da će nova vlada prihvati naše predloge i time sistemski rešiti ovaj problem, a do tad na prijave građana čistićemo „divlje” deponije – poručio je Vesić.

Predsednica opštine Voždovac Ivana Tomić Ilić istakla je da se po prijavi građana koji žive u tom delu Voždovca odmah reagovalo i počelo sa uklanjanjem „divlje” deponije. 

– Veoma je važno da građani učestvuju u uklanjanju nelegalnih deponija tako što će prijaviti mesta na kojima se otpad nalazi, a opština će odmah reagovati. Na ovom mestu će verovatno na predlog zamenika gradonačelnika biti izgrađen park, što ovaj, a i svaki deo Voždovca, zaslužuje – rekla je Ivana Tomić Ilić.

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Gradska čistoća” Marko Popadić je istakao da će ova deponija biti uklonjena do kraja sutrašnjeg dana i ujedno apelovao na sve sugrađane da ne stvaraju „divlje” deponije, a da novac koji se ulaže u čišćenje deponija može biti uložen u druge, korisnije stvari za građane.

Događaju je prisustvovao i Darko Glavaš, sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
16.6 ° C
18 °
15.7 °
48 %
6.2kmh
0 %
Уто
16 °
Сре
16 °
Чет
17 °
Пет
15 °
Суб
14 °