1.1 C
Belgrade

Vesić: U petak počinje izgradnja kanalizacije na levoj obali Dunava

U petak, 25. februara, počinje izgradnja sekundarne kanalizacione mreže na levoj obali Dunava u okviru zajedničkog projekta grada Beograda, Evropske investicione banke i Evropske unije, rekao je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda.

 – Kanalizacija na levoj obali Dunava gradi se iz sredstava grada Beograda koji obezbeđuje 20 miliona evra i Evropske investicione banke koja daje 35 miliona evra kroz kredit. U petak počinjemo da radimo prvi deo kanalizacije koji se plaća iz budžeta grada Beograda.  To je izgradnja pet kilometara sekundarne kanalizacione mreže sa 450 kućnih priključaka za deo naselja Krnjača, u MZ Dunavski venac na području oko Ulice Jovice Vasiljevića – rekao je Vesić.

On je dodao da je Grad Beograd već završio izgradnju preko sedam kilometara sekundarne kanalizacione mreže u Bloku braće Marić u naselju Krnjača kao i da je u toku izgradnja kanalizacione crpne stanice „Krnjača 2”. 

– Ova kanalizaciona crpna stanica prihvataće najveći deo otpadnih voda leve obale Dunava i potiskivaće ih ka postrojenju za prečišćavanje u Krnjači za koji smo raspisali tender koji se realizuje na osnovu ugovora između Grada Beograda i Evropske investicione banke – objasnio je Vesić. 
On je rekao da tender obuhvata projektovanje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda „Krnjača”, sa planiranim proširenjem kapaciteta fabrike u budućnosti. U fabrici će se odvijati svi procesi neophodni za postizanje biološki ispravnih standarda za ispuštanje prečišćenih voda u Dunav. 

– Do petka naredne nedelje, po dobijanju saglasnosti EIB-a na tendersku dokumentaciju, raspisujemo se javna nabavka za izgradnju 80 kilometara kanalizacije na području naselja Krnjača, sa kolektorima u Zrenjaninskom putu, Borči i Kotežu i sa rekonstrukcijom kanalizacionih crpnih stanica. Čekali smo mesecima da konsultanti EIB završe posao koji su mogli da urade i ranije kako bismo raspisali tender. Izveštaj su završili pa će naš partner EIB sada konačno da raspiše tender. Ukoliko to ne budu iz bilo kog razloga uradili, grad Beograd će raspisati tender samostalno. To je moja definitivna odluka koju sam saopštio predstavnicima Evropske investicione banke. U svakom slučaju, građanke i građani sa leve obale Dunava ne treba da brinu jer će tender za taj deo kanalizacije biti raspisan – poručio je Vesić.

On je rekao da su građane leve obale Dunava decenijama lagali svi obećavajući kanalizaciju, a nisu imali ni projekte a ni novac da to urade. 

– Svoje obećanje je jedino ispunio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i sadašnje rukodstvo grada. Izgradnja kanalizacije počinje u petak – rekao je Vesić.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
light rain
1.1 ° C
1.4 °
0.7 °
99 %
1.5kmh
75 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °