16.8 C
Belgrade

Vesić za Uskrs obišao evangelističku crkvu u Boljevcima

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obišao je danas svojom pokretnom kancelarijom surčinsko naselje Boljevci. Tom prilikom Vesić je razgovarao sa stanovnicima ovog naselja i posetio evangelističku crkvu i oca Jana Vinkovica gde je sugrađanima koji slave Uskrs po gregorijanskom kalendaru čestitao Uskrs i prisustvovao uskršnjoj službi. 

Prethodno je zamenik gradonačelnika obišao pravoslavnu Crkvu prepodobne mati Paraskeve u ovom surčinskom naselju gde su u toku radovi na izgradnji ograde i rekonstrukciji unutrašnjosti objekta. Tom prilikom starešina crkve otac Dragan Gvozdenović zahvalio se Goranu Vesiću na ispunjenju datog obećanja i pomoći prilikom izvođenja radova. 

Obilasku Boljevaca prisustvovali su član Gradskog veća Miloš Dangubić i predsednik opštine Surčin Stevan Šuša.

Vesić je istakao da je odlučio da ovo uskršnje jutro provede u Boljevcima  jer je ovo mesto primer dobrih odnosa između ljudi različitih nacionalnosti i vera.

– Jutro sam počeo posetom pravoslavnoj Crkvi Svete Petke koja je sagrađena 1798. godine gde obnavljamo ogradu i tako posle prethodnog uređenja trga nastavljamo sa ulepšavanjem celog tog prostora. Potom sam obišao naše drage Slovake gde sam sa predsednikom opštine Stevanom Šušom sugrađanima čestitao Uskrs u evangelističkoj crkvi, sagrađenoj 1900. godine i u kojoj se nalaze orgulje iz 1870. godine. Dogovorili smo se da Grad Beograd, preko opštine Surčin obezbedi potreban novac kako bi se orgulje obnovile, čime želimo da pokažemo našim sugrađanima Slovacima da je Beograd i njihov grad i da on pripada svima nama, bez obzira koje smo vere i nacionalnosti. Nadbiskup Hočevar je u svojoj poslanici rekao da „tamo gde vlada zajedništvo tamo cveta i nada” i ovo je zaista dobar primer. Beograd je uvek bio zajednica hrišćanstva i pravi primer kako svi zajedno možemo i na ovaj veliki, ali i na svaki drugi dan učiniti sve da naš zajednički život bude bolji. To se odnosi i na sve druge sugrađane koji danas slave, Hrvate u Surčinu i sve ostale jer je Beograd dom svih nas. Kako danas zajedno slavimo Uskrs po gregorijanskom kalendaru tako ćemo iduće nedelje slaviti Uskrs koji slave Srbi i činiti sve da naš grad bude bolji – istakao je Vesić.

Predsednik opštine Surčin Stevan Šuša poželeo je sugrađanima da Uskrs proslave u miru i zajedništvu.

– Sa slovačkom zajednicom imamo izuzetno dobre odnose, nikada nismo imali problema i hvala Goranu Vesiću što nas je danas posetio jer kada god dođe donese neko dobro sa sobom. Uz njegovu i pomoć grada smo u Boljevcima obnovili školu, fiskulturnu salu, deo doma kulture, napravili trg, asfaltirali mnogo ulica a privodimo kraju i radove na kući za Nikolinu Jelić, majku devetoro dece. To potvrđuje dobro vođenu politiku ravnomernog razvoja svih delova Beograda i nadam se da će uskoro to prepoznati svi oni koji bi jednog dana želeli da žive u mirnom mestu koje je deo Beograda – kazao je Stevan Šuša.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
light rain
16.8 ° C
16.9 °
15.2 °
90 %
2.1kmh
40 %
Нед
18 °
Пон
25 °
Уто
28 °
Сре
26 °
Чет
28 °