14.8 C
Belgrade

Vesić: Zemun posle 22 godine dobija Zavičajni muzej

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković i predsednik opštine Zemun Gavrilo Kovačević obišli su danas završne radove na rekonstrukciji Zavičajnog muzeja Zemuna – Spirtine kuće.

Vesić je istakao da Zemun posle 22 godine ponovo dobija Zavičajni muzej.  

– Spirtina kuća u centru Zemuna bila je devastirana 22 godine. Konačno je završena njena rekonstrukcija,  unosimo nameštaj i pravimo stalnu postavku. U septembru ćemo otvoriti Zavičajni muzej Zemuna koji je u sklopu Muzeja grada Beograda – najavio je Vesić.

Završetak rekonstrukcije Spirtine kuće govori da je kultura visoko na lestvici ove gradske vlasti, istakao je zamenik gradonačelnika.

–Više od 22 godine nikome nije palo na pamet da obnovi ovaj izuzetno značajan objekat kulture. Zemun konačno dobija svoj muzej, kako bi mlade generacije imale priliku da nauče nešto iz istorije Zemuna – istakao je Vesić.

On je najavio otvaranje zavičajnih muzeja u Žarkovu i Obrenovcu. 

– Svaki deo Beograda treba da ima svoj zavičajni muzej, jer svaki deo ima svoju istoriju i tradiciju, posebno kada je reč o Zemunu. To je Beograd koji želimo, koji poštuje svoju istoriju i gleda ponosno u budućnost – zaključio je Vesić.

Jelena Medaković je istakla da je rekonstrukcija obuhvatila celokupno zdanje Spirtine kuće. 

– Izvedeni su vrlo zahtevni restauratorski i konzervatorski radovi. Bili smo suočeni sa velikim problemom vlage u objektu, koji smo uspeli da rešimo, posebno kada je reč o depoima. Potrudili smo da rekonstrukcija bude verodostojna zdanju iz 19. veka, zbog čega smo ponosni – ukazala je Medaković.

Kovačević je dodao da Spirtina kuća ima poseban značaj u starom jezgru Zemuna, kao kulturno-istorijske celine. 

– Otvaranje Zavičajnog muzeja ponudiće građanima i posetiocima Zemuna novi kulturni sadržaj, koji nije bio u funkciji preko dve decenije – zaključio je Kovačević.

Rekonstrukcija Spirtine kuće zajednički je projekat Grada Beograda, Gradske opštine Zemun, Muzeja grada Beograda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Zavičajni muzej Zemuna nalazi se u visokoparternoj zgradi podignutoj u Glavnoj ulici sredinom 18. veka. Objekat je podignut prema planovima bečkog arhitekte za imućnu i uticajnu porodicu Spirta, poreklom iz Grčke Makedonije.

U duhu vladajućeg romantizma zdanje je oblikovano u stilu pseudogotike. Arhitektonskim odlikama i bogatim enterijerom ona se izdvaja od tadašnjih kuća u gradu, čime se potvrđuje društveni položaj članova porodice čiji je član Pavle Spirta 1856. godine dobio plemićko zvanje i pravo na porodični grb.

Zavičajni muzej Zemuna osnovan je 1954. godine, dok je 1970. godine adaptirana u muzej sa prvom stalnom postavkom.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
14.8 ° C
15.2 °
14.1 °
55 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °