6.8 C
Belgrade

Vesna Golsvordi ovogodišnja dobitnica nagrade za književnost „Momo Kapor”

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović prisustvovao je danas uručenju nagrade za književnost „Momo Kapor”, koju tradicionalno dodeljuje zadužbina „Momčilo Momo Kapor”. 

Ovogodišnja nagrada je otišla u ruke srpske književnice iz Londona Vesni Golsvordi za delo „Gvozdena zavesa”. Nagradu joj je u Svečanoj sali Starog dvora uručio književnik i akademik Matija Bećković. 

Dobitnica nagrade Vesna Golsvordi istakla je da se u zdanje Starog dvora vratila posle 42 godine, i to zbog Mome Kapora, što joj je neizmerno drago. Takođe je zahvalila zadužbini „Momčilo Momo Kapor”, njenom osnivaču Ljilji Kapor, članovima žirija i izdavačkoj kući na ukazanom poverenju. 

– Posebno mi je drago što sam prva žena, dobitnica nagrade Momo Kapor za književnost – navela je Vesna Golsvordi. 

Književnik Muharem Bazdulj, predsednik žirija, istakao je da je nagrada „Momo Kapor” jedinstvena iz razloga što se dodeljuje jedne godine za književnost, a naredne za umetnost. Takođe je jedinstvena, kako je istakao, i po načinu izbora nagrade za samu književnost. 

– Poput Mome Kapora, koji se nije dao zatvoriti u kavez ili granice, tako i ova nagrada nagrađuje razne žanrove i umetnike, koji su i sami na granici žanrova poput Emira Kusturice ili Neleta Karajlića – istakao je Bazdulj. 

On je rekao da je nagrađeno delo Vesne Golsvordi pisano na engleskom jeziku, ali da to nije bila prepreka s obzirom na to da je prethodno nagrađen i Peter Handke. 

– Pored toga što nagrada nadilazi žanrove i književne forme, takođe nadilazi i jezike i što se kroz prevod može dobro posredovati – zaključio je Bazdulj. 

Osnivač zadužbine „Momčilo Momo Kapor” Ljiljana Kapor zahvalila je dobitnici nagrade jer je svečanost uveličala svojim dolaskom iz Velike Britanije, kao i žiriju na predanom radu i sponzorima. 

Zadužbina „Momčilo Momo Kapor” uručuje jedinstvenu nagradu za književnost i umetnost, koja se naizmenično dodeljuje 12 godina unazad, istakli su organizatori. 

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
6.8 ° C
7.6 °
5.7 °
88 %
0.5kmh
0 %
Сре
11 °
Чет
13 °
Пет
17 °
Суб
15 °
Нед
15 °