18.3 C
Belgrade

Vesna Vidović položila venac na spomenik Arčibaldu Rajsu

Zamenica gradonačelnika Vesna Vidović položila je danas venac na spomenik istaknutom humanisti i prijatelju srpskog naroda dr Arčibaldu Rajsu na godišnjicu njegove smrti u Topčiderskom parku.

Vidovićeva je podsetila da je Arčibald Rajs svojim delima zadužio srpski narod i ostavio dubok trag u našoj istoriji.

– Doprineo je tome da svet sazna istinu o počinjenim zločinima nad srpskim narodom tokom Prvog svetskog rata i ostao veran Srbiji živeći posle rata u Beogradu sve do svoje smrti, 8. avgusta 1929. godine. Grad Beograd će nastaviti da čuva sećanje na velikog srpskog patriotu, humanistu, utemeljivača forenzike u Srbiji i iskrenog srpskog prijatelja – istakla je Vidovićeva, podsetivši da je Rajs zajedno sa srpskom vojskom prošao albansku golgotu, učestvovao u proboju Solunskog fronta i sa Moravskom brigadom 1. novembra 1918. godine ušao u oslobođeni Beograd.

O ličnosti i delu dr Arčibalda Rajsa govorila je i otpravnica poslova Ambasade Švajcarske Konfederacije Saskija Salznam, kao i predsednica podružnice Društva za negovanje oslobodilačkih ratova Srbije 1918. iz Mačvanskog Prnjavora Dara Rajačić, ukazavši na značaj forenzičkih istraživanja Arčibalda Rajsa, njegov patriotizam i poštovanje prema srpskom narodu.

Vence na spomenik dr Arčibaldu Rajsu položili su u ime Vlade Republike Srbije državni sekretar MUP-a Bojan Jocić, delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije Opštine Čukarica, Kriminalističko-policijskog univerziteta, Ambasade Švajcarske Konfederacije, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije i potomaka, kao i drugih patriotskih udruženja koje neguju sećanje na borbu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.5 ° C
20.8 °
17.5 °
49 %
2.6kmh
0 %
Нед
19 °
Пон
19 °
Уто
17 °
Сре
20 °
Чет
21 °