13.9 C
Belgrade

Vikend „Otvorenih vrata” u „Gradskoj čistoći”

Predstojećeg vikenda, 21. i 22. maja, JKP „Gradska čistoća” otvoriće kapije za sve mališane Beograda koji žele da posete ovo preduzeće i, osim vožnje u omiljenim „smećarcima”, iskoriste jedinstvenu priliku za obilazak laboratorije sektora za ekologiju i unapređenje životne sredine, saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća.

„Dan otvorenih vrata” je već tradicionalna akcija nastala sa idejom da se najmlađim Beograđanima omogući vožnja u omiljenim „smećarcima” u obezbeđenom krugu preduzeća, a sada se organizuje na dve lokacije u želji da se mališani upoznaju sa još jednim, ne manje važnim i zanimljivim, poslom koje preduzeće obavlja.

Ova „Otvorena vrata” će za razliku od svih prethodno organizovanih ponuditi najmlađima i priliku da se nađu u laboratoriji JKP „Gradska čistoća”, u subotu, 21. maja, u terminu od 9 do 14 časova na adresi Trebevićka 16, gde će pomoću mikroskopa moći bolje da osmotre komarce i krpelje, da peptiraju bezbedne tečnosti i da se osećaju kao pravi mali naučnici. Videće šta je to monitoring ovih insekata i zglavkara, zašto se sprovodi i zašto se suzbijaju komarci, krpelji i glodari, koje bolesti mogu da prenesu i kako se od toga zaštititi. Roditelje će sigurno više zanimati kako se sprovode akcije suzbijanja, kada i od čega zavise. Da li je opasno ukoliko se deca ili odrasli nađu u magli koju proizvode topovi na vozilima „Čistoće” tokom akcija suzbijanja, šta tada treba da učine i da li uopšte ima razloga za strah. Osim toga, od doktora pedijatrije mogu da dobiju i odgovore na pitanja o alergijama koje mogu da izazovu ubodi komaraca, kako da postupe ako primete ujed krpelja, kada se treba javiti lekaru i kako da zaštite sebe i decu od ovih neprijatnosti. Doktori veterine davaće odgovore na pitanja o tome kako da se zaštite kućni ljubimci, jer ni oni nisu pošteđeni različitih bolesti koje komarci i krpelji mogu preneti.

Najmlađi Beograđani će imati priliku i da na zasejanim podlogama u petri šolji vide koje se to bakterije najčešće mogu naći u brisu uzetom sa radnog stola ili mobilnog telefona, a pomoću mikroskopa da pogledaju izolovane sojeve bakterija i videti koje možemo uneti u telo prljavim rukama, zbog čega je važno redovno ih prati, ali i održavati higijenu svoje sobe, radnog prostora i uopšte doma.

Oni koji bi više voleli da se provozaju „smećarcima” i nauče šta je reciklaža, kako se pravilno odlaže otpad i čuva životna sredina, mogu posetiti „Gradsku čistoću” u nedelju, 22. maja, u terminu od 9 do 14 časova, na adresi Mije Kovačevića 4, saopštavaju iz ovog gradskog preduzeća.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
15.1 ° C
16.7 °
14.1 °
82 %
3.1kmh
0 %
Чет
27 °
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
25 °
Пон
22 °