3.6 C
Belgrade

Volonterski servis Zvezdare 14. februara obeležava 11 godina rada

Volonterski servis Zvezdare u ponedeljak, 14. februara, obeležava svoj 11. rođendan kratkim okrupljanjem i druženjem volontera i saradnika u periodu od 12 do 14 časova u prostorijama Servisa, Bulevar kralja Aleksandra 395, u skladu sa epidemiološkim merama.

Na Zvezdari volontiraju sugrađani sa više beogradskih opština i iz Pančeva, najmlađi volonter ima 15 a najstarija volonterka 75 godina. Na Zvezdari volontiraju učenici, studenti, zaposleni, nezaposleni i penzioneri.

Za 11 godina koliko Opština Zvezdara organizuje volontiranje na svojoj teritoriji, u Servisu je bilo aktivno više od 320 volontera u 6 dugoročnih programa. U proseku, 40 volontera mesečno obezbeđuje pomoć i podršku za 250 pojedinaca, od toga je oko 50 korisnika u kućnim uslovima. I tokom vanrednog stanja zvezdarski volonteri su pružali pomoć i podršku najugroženijim sugrađanima.

Servis realizuje pomoć u kućnim uslovima, Savetovalištu za pojedince i porodice, niz kreativnih i edukativnih radionica, humanitarne akcije i bazare i promoviše volontiranje kao socijalnu vrednost za sugrađane svih generacija.

U proteklih jedanaest godina realizovana je, za oko 12.000 korisnika, podrška u trajanju od oko 71 000 volonterskih sati i 30 000 usluga pomoći. Volonterskom servisu  se obraćaju sugrađani svih generacija, najčešće stariji, nemoćni i sugrađani sa invaliditetom kojima treba podrška u svakodnevnom funkcionisanju, ali i porodice koje imaju decu sa invaliditetom i različitim razvojnim problemima ili poremećene porodične odnose.

Volonterski servis Zvezdare i Radmila Urošević, kordinatorka Servisa,  su za svoj rad dobili veći broj priznanja, a model volontiranja na Zvezdari predstavljen je na desetini stručnih i naučnih skupova, sajmova socijalnih programa i festivalima zdravlja u Beogradu, Srbiji i Hrvatskoj.

Volonterski servis Zvezdare je i sam organizovao na desetine skupova iz oblasti socijalne zaštite, kulture starenja i razvoja volontiranja u zajednici. Kao primer dobre prakse, Volonterski servis Gradske opštine Zvezdara zastupljen je u nizu stručnih časopisa, edukativnim materijalima i na sajtovima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
3.6 ° C
3.8 °
3 °
89 %
6.7kmh
75 %
Чет
3 °
Пет
2 °
Суб
5 °
Нед
5 °
Пон
8 °