3.6 C
Belgrade

Za energetsku efikasnost u Barajevu 15 miliona dinara

Predsednik GO Barajevo, Slobodan Adamović, danas je potpisao ugovor sa Ministarstvom rudarstva i energetike o sufinansiranju Programa energetske sanacije stambenih zgrada i porodičnih kuća.

„Smatram da je više nego važno što smo dobili sredstva za realizaciju ovog programa i  verujem da je ovo način na koji direktno možemo pomoći građanima da poboljšaju energetski status svojih stambenih objekata.

Građani koji se odluče da unaprede energetsku efikasnost svojih domova, učestvuju sa 50 % cene opreme i radova, dok je druga  polovina obezbeđena iz sredstava Ministarstva i Opštine, tako da je ukupna vrednost programa zapravo 30 miliona dinara.

Takođe želim da napomenem da je već u toku realizacija programa za nabavku solarnih panela, što zajedno sa ovim programom pokazuje da se ozbiljno bavimo pitanjima energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, a sve u cilju očuvanja životne sredine i podizanja životnog standarda naših sugrađana.

Lako je kritikovati i deklarativno se boriti za svoje sugrađane, ponosan sam što sam danas potpisivanjem ovog ugovora, još jednom dao primer kako se zaista bori za bolje Barajevo“ – rekao je nakon potpisivanja predsednik Adamović.

Realizacijom ugovora o sufinansiranju građani mogu da zamene spoljne prozore i vrata, postave termičke izolacije zidova, tavanica i podova i krovnih pokrivača.

Što se tiče efikasnosti sistema grejanja, predviđena je zamena kotlova i peći, zamena i ugradnja mreže i radijatora, ugradnja toplotnih pumpi i sistema za regulaciju toplote.

Treća grupa radova za koje građani mogu da konkurišu, je ugradnja solarnih kolektora za toplu vodu, ugradnja solarnih panela i prateće opreme za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, kao i ugradnja dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
broken clouds
3.6 ° C
3.8 °
3 °
89 %
6.7kmh
75 %
Чет
3 °
Пет
2 °
Суб
5 °
Нед
5 °
Пон
8 °