13.9 C
Belgrade

Zajednica gluvih dobila uputstva za vanredne situacije na znakovnom jeziku

U Gradskoj organizaciji gluvih Beograda održano je predstavljanje „Uputstva za postupanje osoba sa invaliditetom u stambenim zgradama u slučaju požara ili zemljotresa“, kroz kratku obuku koju je držao Nikola Prica, sekretar Crvenog krsta „Vračar“.

Uputstvo je pored štampanog izdanja izrađeno i na srpskom znakovnom jeziku. Gluva lica, koja koriste znakovni jezik mogu telefonom da skeniraju QR kodove, koji se nalaze u Upustvu, a preko kojih se prikazuju video snimci na znakovnom jeziku.

Skupu je prisustvovala Irena Lakobrija Delić, koordinator projekta međuopštinske saradnje i domaćini skupa ispred Gradske organizacije gluvih Beograda, predsednik Dušan Nikolić, sekretar Slađana Gordić i Mihailo Gordić.

Kroz kratku obuku, više od 50 gluvih osoba je informisano o pravilima lične i uzajamne zaštite u slučaju požara i zemljotresa, o rizicima i opasnostima, kao i o načinu pružanja prve pomoći i reagovanja u slučaju požara i zemljotresa.

Organizovanje predstavljanja izrađenog Uputstva predstavlja aktivnost  koja se sprovodi u okviru projekta „Unapređenje međuopštinske saradnje u cilju jačanja kapaciteta Servisa podrške u mobilnosti i komunikaciji“ u kojem učestvuju Grad Beograd, Grad Novi Sad i gradske opštine Vračar i Savski venac, a čiji je cilj povećanje pristupačnosti informacija i usluga. Ovaj projekat je podržan od strane Vlade Švajcarske preko Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Poklone za sve učesnike skupa donirala je kompanija „Galenika Pharmacia“. Kao društveno-odgovorna kompanija, koja je svim učesnicima poklonila pakete prve pomoći, na ovaj humani način doprinela je jačanju otpornosti zajednice na rizike od katastrofa, posebno osetljivih grupa kojima je u slučaju katastrofe potrebna dodatna podrška i pomoć.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
13.4 ° C
13.8 °
11.7 °
82 %
1kmh
0 %
Чет
27 °
Пет
27 °
Суб
27 °
Нед
25 °
Пон
26 °