-4.3 C
Belgrade

Zavod dodelio zahvalnicu Centru za kulturu Grocka

Povodom jubileja od 20 godina manifestacije Dani evropske baštine, i čitavih 60 godina postojanja i rada, na skupu posvećenom sećanu na Gordanu Gordić, koja je bila jedna od pionira i prvih aktivnih učesnika ove manifestacije, Zavod za zaštitu spomenika kulture se prigodno zahvalio svojim kolegama i saradnicima na pregalaštvu.

Ovom prilikom je Olivera Vučković, direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture, uručila zahvalnicu kao saradniku i prijatelju kuće Zorici Atić, istoričarki umetnosti i direktorki Centra za kulturu Grocka – ustanove kulture Opštine Grocka, za uspešnu saradnju na zaštiti i očuvanju nepokretnih kulturnih dobara Grada Beograda.

Direktorka ustanove kulture u Grockoj se zahvalila na priznanju, istakavši kako su Centar za kulturu Grocka, koji stanuje Rančićevoj kući, spomeniku kulture od velikog značaja za našu zemlju, i čitava Grocka, čija su vredna kulturna dobra zaštićena među prvima još davne 1966. godine, imali zaista mnogo sreće u zaštiti svog blaga i divnu saradnju sa gradskim Zavodom, nadležnom ustanovom zaštite, te da gaje i velike planove za budući zajedniči rad na očuvanju kulturnih dobara Grocke.

Prisutni su mogli pogledati i izložbu priređenu za Dane evropske baštine, koja prati memorijalno kulturno nasleđe sa temom „Groblja i nadgrobni spomenici Beograda“, na kojoj su među kulturnim dobrima iz 17 beogradskih opština, prikazana čak tri spomenika kulture Opštine Grocka – Kasnorimska grobnica u Brestoviku, Manastir Rajinovac, i Spomen kosturnica u Ritopeku.

Događaju su prisustvovali predstavnici Grada Beograda, Sekretarijata za privredu, Turističke organizacije Beograda, kao i brojne kolege i saradnici iz više ustanova kulture i zaštinte.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
few clouds
-4.3 ° C
-3.7 °
-5.3 °
83 %
3.1kmh
20 %
Сре
1 °
Чет
2 °
Пет
2 °
Суб
4 °
Нед
2 °