3.2 C
Belgrade

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda na Sajmu turizma 2022.

Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda i ove godine predstavlja na štandu Grada Beograda svoju delatnost na Međunarodnom sajmu turizma 2022. godine, koji se održava od 24. do 27. marta u Hali 4 Beogradskog sajma.

Kako se navodi u saopštenju, kulturna dobra o kojima se Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda stara neraskidivo su vezana za turističku ponudu našeg grada. Impresivan broj od 443 kulturna dobra – spomenika kulture, prostorno kulturno-istorijskih celina, arheoloških nalazišta i znamenitih mesta na 17 gradskih opština u velikoj meri određuju izgled prestonice. Većina kulturnih dobara su obavezna mesta koja gosti Beograda posećuju i obilaze – Konak kneza Miloša, Spomenik neznanom junaku, Saborna crkva, hotel „Moskva”, Knez Mihailova ulica, Skadarlija ili Svetosavski plato.

U razgranatoj delatnosti Zavoda, značajan segment predstavlja prezentacija i popularizacija kulturnog nasleđa, kao i edukacija, kako najmlađih tako i stručne i šire javnosti. Stručna vođenja kroz istoriju i arhitekturu Beograda koja osmišljavaju i vode stručni saradnici Zavoda, tradicionalno su posećena tokom trajanja Dana Beograda, Dana Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, Beogradske internacionalne nedelje arhitekture i Dana evropske baštine. Naučno-stručna konferencija Zavoda već jedanaest godina okuplja najeminetnije stručnjake iz različitih oblasti zaštite kulturnog nasleđa. Izložbe su sastavni deo i kruna završenog posla na obnovi i zaštiti kako pojedinačnih kulturnih dobara tako i prostornih celina. Permanentno edukacijom kroz programe Zavoda „Nasleđe za decu” i „Beogradska kultura –Beo Kul Gradska Tura” nasleđe Beograda se približava školarcima, budućim čuvarima baštine.

Ponosni smo na to što godišnje Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda objavi veliki broj publikacija. Naučni časopis „Nasleđe”, koji izlazi u kontinuitetu od 1997. godine, zahvaljujući autorskim prilozima stručnjaka iz društveno-humanističkih i tehničkih nauka, postao je nezaobilazan izvor podataka za brojne naučne radove, a od 2020. godine svrstan je u kategoriju M51 – vrhunski časopis nacionalnog značaja. Pored značajnih monografskih izdanja kako kolega iz Zavoda tako i kolega saradnika, najomiljenije štivo su takozvani „mali katalozi – katalozi kulturnih dobara”, koje Zavod priprema od 2008. godine. Ovi katalozi namenjeni najširoj publici, dvojezično, pričaju priče o Beogradu, njegovom stanovništvu, znamenitim ljudima, zgradama, događajima, navodi se u saopštenju ovo zavoda.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
mist
3.2 ° C
3.5 °
2.5 °
99 %
3.1kmh
100 %
Нед
4 °
Пон
10 °
Уто
12 °
Сре
13 °
Чет
12 °