-0.3 C
Belgrade

Završava se jesenje suzbijanje odraslih jedinki krpelja

Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća” današnjom akcijom suzbijanja krpelja sa zemlje na javnim površinama teritorije grada Beograda završava jesenju, ali i ovogodišnju sezonu na tim poslovima. U narednom periodu moguće su samo vanredne aktivnosti u skladu sa potrebama, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Akcije suzbijanja krpelja sprovode se najčešće u dva pika, prolećnom i jesenjem, kada su ovi zglavkari i najaktivniji. Monitoring krpelja koji se obavlja svakodnevno pokazuje blagi porast brojnosti ove populacije, a njihova zaraženost bakterijom borrelia burgdorferi, izazivačem lajmske bolesti, je na 30 odsto od ukupnog broja ispitanih uzoraka.

Marko Popadić, direktor JKP „Gradska čistoća” rekao je da iako vremenske prilike ne dozvoljavaju sugrađanima duži boravak u prirodi, gde su najviše izloženi ubodima krpelja, suzbijanje ovih parazita se mora sprovesti i u jesenjem piku kako bi se maksimalno smanjila brojnost odraslih jedinki koje polažu jaja.

– Današnjom akcijom, koja će trajati od 10 do 15 časova, završavamo jesenje suzbijanje krpelja. Obuhvatićemo izletničke površine Avale, SP „Jajinci”, Mladenovac, Lazarevac, Sopot, Trešnju, Barajevo, Grocku, SC „Surčin”, Bojčinsku šumu, nautičko selo „Biser”, Adu Huju i Adu Ciganliju – naveo je Popadić i podsetio da pored praćenja monitoringa to preduzeće uvažava i lokacije koje prijave Beograđani.

Kako je rekao, Beograđani pozivom na besplatni broj telefona 0800-000-807 svakog radnog dana od 7 do 15 časova, ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs, mogu da prijave lokacije na kojima je primećena veća brojnost krpelja, a ekipe „Čistoće” će, iako se jesenja akcija završava danas, izaći na teren i sprovesti vanrednu akciju suzbijanja krpelja, objasnio je Popadić.

Apelovao je na sugrađane da ekipama koje izvode tretmane suzbijanja krpelja omoguće nesmetani rad, a na pčelare da preduzmu potrebne mere kako bi zaštitili pčele tokom sprovođenja akcije.

Preparat koji se koristi za suzbijanje krpelja registrovan je od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine i upisan u Privremenu listu biocidnih proizvoda.

Lokacije suzbijanja krpelja za 20. oktobar:

Avala – izletničke površine, SP „Jajinci”, Mladenovac – zelene površine oko sportskog centra, doma zdravlja, crkve, u okviru Selters banje i na groblju, Lazarevac – zelene površine oko sportskog centra, na groblju, parkovi u centru i izletište Očage, Sopot – zelene površine oko školskog centra i vrtića, zgrade opštine, na groblju i izletišta Trešnja, Barajevo – zelene površine oko doma zdravlja, pijace, crkve, jezera, na groblju, u naseljima Gaj i Madžarsko brdo, Grocka – zelene površine šetališta na desnoj obali Dunava, zelene površine oko zgrade opštine, školskog centra i na groblju, SC „Surčin”, Bojčinska šuma, nautičko selo „Biser”, Ada Huja, makiška strana Ade Ciganlije i Ada Ciganlija.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
light snow
-0.3 ° C
4.8 °
-0.3 °
99 %
0.9kmh
75 %
Уто
2 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
5 °

Servisne vesti