19.6 C
Belgrade

Završen FEST i dodeljene nagrade

Dodelom tradicionalnih FEST-ovih nagrada i premijerom filma ovenčanog nagradom „Milutin Čolić” – „Usta puna zemlje” Puriše Đorđevića pala je zavesa na ovogodišnje 51. festivalsko izdanje.

Prema oceni Politikinog žirija, nagrada „Milutin Čolić” pripala je reditelju najboljeg srpskog filma na 51. FEST-u i posthumno dodeljena Mladomiru Puriši Đorđeviću za film „Usta puna zemlje”. Nagradu je u ime porodice primio reditelj Radivoje Raša Andrić.

– U ime Purišine ćerke Lidije, zahvaljujem žiriju na nagradi koja nosi ime Milutina Čolića, Purišinog prijatelja, ali i komšije iz „Đure Salaja”. Puriša je u Politici počeo kao novinar, ali ga je film brzo ščepao i ta strast nikada ga nije napustila. Ovaj film, po čuvenom romanu Branimira Šćepanovića, dugo je želeo da snimi, radio ga je sa strašću koja je bila jača od svega. Od svih njegovih 98 godina, radio je po svaku cenu, spreman i na kompromise do poslednjeg daha i sa velikom radošću. Iz te perspektive ovo nije samo njegov film, ovo je njegova žudnja za životom – rekao je Raša Andrić, zet Puriše Đorđevića.

Nagrada za najbolji film Federacije filmskih kritičara Evrope i Mediterana za najbolji evro-mediteranski film u glavnom programu dodeljen je jednoglasno filmu „Prokleti ne plaču”, reditelja Fizala Bulife.

Priznanje za najbolji evropski film po oceni publike dobila je Nina Ognjanović za film „Ovuda će proći put”, a nagradu joj je dodelio Emanuele Žiofre, ambasador i šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Međunarodni žiri je jednoglasno doneo odluku da nagradu „Nebojša Đukelić” za najbolji regionalni film u takmičarskom programu dodeli rediteljki Seldžen Ergun za debitantsko ostvarenje „Sneg i medved”. Zahvalivši žiriju na nagradi, Festu na pozivu, te srpskom koproducentu Milošu Ivanoviću i srpskoj tonskoj ekipi na dobrom filmu, Seldžen je navela da nagradu posvećuje turskom narodu kome je posle zemljotresa, koji je zahvatio deset gradova i raselio pola miliona ljudi, potrebno ohrabrenje.

Međunarodni žiri Glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a, u sastavu reditelji Vinko Brešan i Laza Razanajatovo, predsednica žirija – producentkinja Jelena Mitrović i glumci Jovana Stojiljković i Petar Benčina, posebno priznanje dodelio je filmu „Opstanak dobrote” reditelja Rolfa de Hera, koji je svoje priznanje primio u sali MTS Dvorane.

– Hvala Beograde na ovoj časti. Posvećujem nagradu mladoj ekipi koja je sa mnom stvarala film – rekao je De Her. 

Priznanje za najbolji debi 51. FEST-a otišlo je Madžemi Husein za ulogu u filmu „Opstanak dobrote”, koju je u njeno ime primio Rolf de Her. Najbolju žensku ulogu ostvarila je Aiši Tebe za ulogu u filmu „Prokleti ne plaču”. Nagrada će joj biti naknadno uručena, a ona je video-porukom zahvalila festivalu na priznanju. Najbolju mušku ulogu ostvario je Mohsen Tanabandeh za ulogu u filmu „Treći svetski rat”, a ta nagrada će takođe biti uručena naknadno.

Najbolji scenario 51. FEST-a napisali su Izabel Pena i Rodrigo Sorogojen za film „Zveri”, dok je nagrada „Beogradski pobednik” za najbolji film i najbolju režiju otišla u ruke reditelja Houmana Sejedija za ostvarenje „Treći svetski rat”, koji je zahvalio i festivalu i žiriju video-porukom. Sve tri nagrade biće naknadno uručene.

Reditelj Radivoje Raša Andrić zatvorio je 51. FEST, a publika je imala priliku da vidi premijeru poslednjeg filma Puriše Đorđevića „Usta puna zemlje”.

Tokom trajanja festivala, od 24. februara do sada prikazano je više od stotinu filmova u šest selekcija. FEST je ove godine imao i dodatak, novi segment „FEST Pro”, namenjen profesionalcima, studentima i posebnim poštovaocima sedme umetnosti.

Od 6. do 12. marta održava se „Post Festum”, program FEST-ovih filmova koje publika može dodatno da pogleda u pet dvorana u Beogradu.

beogradski.rs / FEST

Najnovije

Belgrade
clear sky
19.6 ° C
19.8 °
18.6 °
40 %
7.2kmh
0 %
Уто
19 °
Сре
16 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
15 °