3.1 C
Belgrade

Zbog čega nije dobro koristiti društvene mreže pre propisanog uzrasta

Sve više mladih koristi društvene mreže, čak i pre dozvoljene starosne granicu. Iako se može činiti kao nešto što je u redu, to može imati negativne posledice na razvoj dece i njihovo mentalno zdravlje.

Prema pravilima većine društvenih mreža, korisnici moraju imati najmanje 13 godina da bi se registrovali. Međutim, mnoga deca koja su mlađa od toga koriste društvene mreže koristeći lažne informacije o svom uzrastu ili s lažnim pristankom roditelja.

Jedna od glavnih opasnosti za decu koja koriste društvene mreže pre propisanog uzrasta je to što su izložena sadržajima koji nisu prikladni za njihov uzrast. To uključuje nasilje, seksualno ponašanje, dezinformacije i lažne vesti. Deca koja se susreću s tim sadržajima mogu imati poteškoća da razlikuju šta je istina a šta nije, što može uticati na njihove stavove i ponašanje.

Pored toga, korištenje društvenih mreža pre propisanog uzrasta može uticati na razvoj socijalnih veština deteta. Deca koja se prerano susreću s društvenim mrežama mogu biti manje sposobna da se nose s interpersonalnim odnosima u stvarnom svetu, što može imati negativne posledice na njihove društvene odnose i mentalno zdravlje.

Da bi se smanjila šteta od korištenja društvenih mreža pre propisanog uzrasta, roditelji trebaju biti svesni koje društvene mreže koristi njihovo dete i koliko vremena provodi na njima. Roditelji takođe trebaju edukovati svoju decu o sigurnosti na internetu i rizicima koji se pojavljuju korištenjem društvenih mreža pre propisanog uzrasta.

beogradski.rs

Ovaj projekat je sufinansiran iz budžeta Gradske opštine Lazarevac. “Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva”

Najnovije

Belgrade
clear sky
3.1 ° C
3.8 °
1.7 °
70 %
3.6kmh
0 %
Сре
3 °
Чет
10 °
Пет
21 °
Суб
18 °
Нед
3 °