-0.3 C
Belgrade

„Zemun sa obale“ Dragana Rumenčića

U sklopu tradicionalne manifestacije ”Dani evropske baštine 2021. u Zemunu”, koja se održava pod pokroviteljstvom Gradske opštine Zemun, u organizaciji Kluba matične kulture Zemuna 21. oktobra u galeriji opštinske Kancelarije za mlade otvorena je izložba slika poznatog karikaturiste i slikara Dragana Rumenčića Rume ”Zemun sa obale”. U nastavku programa ”Zemuncima za nezaborav” o velikom delu i nasleđu Dimitrija Davidovića govorila je istoričarka umetnosti Aleksandra Dabižić.

Prisutne je pozdravio predsednik Skupštine GO Zemun Miroslav Gajić koji je istakao da su programi u okviru ”Dana evropske baštine” u Zemunu redovno među sadržajno najbogatijima, a da je izložba slika Dragana Rumenčića jedan od najvažnijih događaja u kulturnom životu Zemuna. Svetkovini kulture prisustvovao je i sekretar Skupštine GO Zemun Marko Janković.

O liku i delu Dragana Rumenčića govorio je mr Dragoljub Miša Milošević, predsednik Kluba matične kulture Zemuna, koji je i otvorio izložbu.

Autor devet izloženih dela velikog formata, Dragan Rumenčić govorio je o Dunavu kao večnoj inspiraciji, od prvog susreta sa rekom u ranom detinjstvu do nezaboravnih životnih avantura u rodnom mestu na desnoj obali najveće evropske reke.

U muzičkom delu programa nastupili su učenici MŠ ”Kosta Manojlović”, duo Dijana Dragosavljević, vokal i flauta i Vuk Vukajlović na gitari, koji su izveli poznatu pesmu ”Zajdi, zajdi”.

Završnici večeri, posvećenoj i 232. godišnjici rođenja Dimitrija Davidovića, oca srpske štampe i državnosti prisustvovali su učenici Pravno- birotehničke škole koja nosi ime ovog velikog Zemunca.

Izložba slika Dragana Rumenčića biće otvorena do 30. oktobra.

Beogradski Portal

Vremenska prognoza

Belgrade
light snow
-0.3 ° C
4.8 °
-0.3 °
99 %
0.9kmh
75 %
Уто
2 °
Сре
3 °
Чет
6 °
Пет
3 °
Суб
5 °

Servisne vesti