14.8 C
Belgrade

Zlatna plaketa Srpskog lekarskog društva opštini Vračar

Povodom 150 godina postojanja i rada Srpskog lekarskog društva (SLD) predsednik Gradske opštine Vračar akademik prof. dr Milan A. Nedeljković prisustvovao je Svečanoj akademiji. U sali Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) prof. dr Radoje Čolović uručio je akademiku prof. dr Milanu A. Nedeljkoviću Zlatnu plaketu za višegodišnji izuzetan doprinos Gradske opštine Vračar radu Srpskog lekarskog društva i pomoći Akademiji medicinskih nauka Srpskog lekarskog društva.

Intoniranjem himne Republike Srbije, u izvođenju hora Hrama Svetog Save otvorena je svečana manifestacija, a zatim se prisutnima u pozdravnoj reči obratio akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU. Usledila je beseda „150 godina Srpskog lekarskog društva“ akademika Radoja Čolovića, predsednika Srpskog lekarskog društva.

Na svečanosti je predstavljena monografija “150 godina Srpskog lekarskog društva“ o kojoj su govorili akademici: Vladimir Kostić, Miodrag Čolić i Radoje Čolović, a potom je usledila dodela plaketa institucijama i pojedincima za izuzetni doprinos radu Srpskog lekarskog društva. Pored Gradske opštine Vračar Srpsko lekarsko društvo dodelilo je Zlatne plakete i: Ministarstvu nauke, prosvete i tehnološkog razvoja za višedecenijsku pomoć u štampanju časopisa „Srpski arhiv za celokupno lekarstvo“ i „Stomatološki glasnik“, Skupštini Grada Beograda u znak zahvalnosti za dodelu zgrade na trajno korišćenje Društva, građevinsku stabilizaciju i obnovu zgrade koja je bila u opasnosti da se uruši i uređenje dvorišta, Medicinskom fakultetu u Beogradu za 100 godina bliske saradnje i pomoći, kao i Saobraćajnom institutu „CIP“ za besplatnu izradu svih projekata SLD.

Svečanoj akademiji pored predsednika Gradske opštine Vračar akademika prof. dr Milana A. Nedeljkovića prisustvovao je i predsednik Skupštine Gradske opštine Vračar akademik prof. dr Jovan Hadži Đokić. Obeležavanju jubileja SLD takođe su prisustvovali predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.

Srpsko lekarsko društvo je osnovano 22. aprila 1872. (po starom kalendaru) u Beogradu, na inicijativu dr Vladana Đorđevića, a pravila su mu odobrena od strane Ministarstva prosvete i crkvenih poslova 17. jula 1874. Za postojanje i rad Srpsko Lekarskog Društva, odnosno lekara okupljenih oko njega, vezana je pojava mnogih značajnih medicinskih i društvenih institucija u Srbiji. Na prvom mestu, tu je osnivanje srpsko Društva Crvenog Krsta(1876.), potom Glavnog Sanitetskog saveta (u koje je Društvo imenovalo šest članova), zatim priprema i osnivanje Medicinskog fakulteta u Beogradu od 1914 do 1920 godine. Od posebnog značaja je aktivno učestvovanje Srpsko Lekarskog Društva u stvaranju srpskog zdravstvenog zakonodavastva sve do 1941 godine.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
14.8 ° C
15.2 °
14.1 °
55 %
5.1kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
12 °
Нед
17 °