12.4 C
Belgrade

Zvezdarci na Homolju

U organizaciji Planinarskog društva „Radnički“, za građane Gradske opštine Zvezdara, realizovana je planinarska akcija u okviru programa „Planine zovu“ i Memorijala „Mihajlo Mića Lazić“. Uprkos vremenskim uslovima u Beogradu, 83 polaznika, uzrasta od 4 do 75 godina je pošlo na Homolje. Vodiči Isidora Radonjić, Goran Stojanović i Jelena Karamarković su, uz podršku vodiča PK „Gornjak“, sigurno predvodili akciju planinara, među kojima je bilo iskusnih, ali i onih koji su imali svoje prvo planinarsko iskustvo.

Na početku ture su domaćini iz sela Bistrica organizovali posetu Muzeju prvog srpskog olimpijca Dragutina Tomaševića, koji je učestvovao na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine. Da bi proverio svoju formu, trkao se sa vozom od Požarevca do Petrovca, pretrčao 40 km i stigao nekoliko minuta pre njega. Planinari su posetili bistričke vodenice, Crkvu Svetog cara Konstantina i carice Jelene, Bistrički vodopad. Grupa iskusnijih planinara je izabrala stazu dužine 22 km, kumulativnog uspona od 880 metara, a porodice sa decom i manje pripremljeni polaznici stazu do Lukinog kamena, dužine 11 km. Na kraju su domaćice iz sela Bistrice pokazale svu gostoljubivost ovog kraja. U dvorištu crkve, pripremile su pravi piknik za Zvezdarce. Pravile su palačinke, pripremile kolače, donele med i druge proizvode.

Uz smeh i lepo raspoloženje je završena planinarska akcija koja je bila sastavni deo godišnjeg programa Planinarskog društva „Radnički“ i sufinasirana sredstvima iz budžeta GO Zvezdara.

beogradski.rs

Najnovije

Belgrade
clear sky
12.4 ° C
12.8 °
10.7 °
58 %
6.7kmh
0 %
Сре
17 °
Чет
16 °
Пет
15 °
Суб
14 °
Нед
13 °